Το πρόβλημα με τις μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι πως όταν υποστούν ζημιά ή υπερθερμανθούν, υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει smartphones ή άλλά καθημερινά gadgets να εκρήγνυνται προκαλώντας ακόμη και σωματικές βλάβες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford δημιούργησαν την πρώτη μπαταρία λιθίου που δεν υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί. Αυτό που κατάφεραν να κάνουν είναι να φτιάξουν μια μπαταρία αρκετά έξυπνη έτσι ώστε να ρίξει την θερμοκρασία της όταν βλέπει ότι έχει υπερθερμανθεί. Αφού φτάσει στην επιθυμητή-ασφαλή θερμοκρασία, κάνει restart για να ξεκινήσει να λειτουργεί ξανά.
no-exploding-lithium-570.jpg

Το πιο σημαντικό είναι ότι η τεχνική θέρμανσης και ψύξης δεν επηρεάζει καθόλου την επίδοση της μπαταρίας. Αυτό γίνεται μέσω της νανοτεχνολογίας και την χρήση nano spikes (ακίδες). Οι ακίδες αυτές αγγίζουν η μια την άλλη και έχουν ηλεκτρικό ρεύμα που ρέει μέσω αυτών. Όταν ζεσταθεί πάρα πολύ η μπαταρία, οι ακίδες απομακρύνονται και δεν αγγίζουν η μια την άλλη, οπότε κόβεται ηλεκτρική ενέργεια για να μην θερμανθεί περισσότερο η μπαταρία και εκραγεί.

Δυστυχώς ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία στις μπαταρίες λιθίου, όμως είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Πηγή:Techblog.gr