Σε λίγες ημέρες θα υποδεχτούμε το 2016 και οι αναλυτές προχώρησαν σε μία πρόβλεψη για τη νέα χρονιά που αφορά την Apple.

Με τις επιδόσεις της η Apple κατάφερε να αφήσει πίσω παγκόσμιους κολοσσούς όπως η ρωσική Gazprom. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει και με τη νέα χρονιά να έχει ανάλογες ή καλύτερες πωλήσεις στη σειρά των iPhone, η οποία το φθινόπωρο θα υποδεχθεί το iPhone 7 και ίσως το iPhone 7c.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley και την επικεφαλής οικονομική αναλύτρια Katy Huberty, η Apple θα δει για πρώτη φορά πτώση στις πωλήσει�� των iPhone. Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις iPhones θα μειωθούν κατά 5.7% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό σημαίνει ότι τα 231 εκατ. iPhone που πούλησε το οικονομικό έτος του 2015 (μέχρι Σεπέμβριο) θα μειωθούν σε 218 εκατ. το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2014 οι πωλήσεις του iPhone σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο 37% φέτος. Τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus έκαναν νέο ρεκόρ πωλήσεων με 13 εκατ. κομμάτια το πρώτο Σαββατοκύριακο που έγιναν διαθέσιμα.

Η Katy Huberty εκτιμά ότι η μείωση στις πωλήσεις σχετίζεται με τις πολύ υψηλές τιμές σε διεθνείς αγορές όπως η Κίνα αλλά και την ολοκλήρωση τις υιοθέτησης των smartphones σε αναπτυσσόμενες αγορές. Ωστόσο, αν και προβλέπεται μείωση στις πωλήσεις των iPhone, τα κέρδη της Apple αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%, με Apple TV και Apple Watch να συμβάλλουν σε αυτό.

Πηγή: Techblog