«Υπόγεια» γκρίνια έχε�� ξεσπάσει στη ΝΔ (και κυρίως στην Κ. Ο.) σχετικά με το αν πρέπει τελικά να υπερψηφίσει στη Βουλή τη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια ή όχι, με αφορμή της πληροφορίες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι υπέρμαχοι της υπερψήφισης θεωρούν ότι η ΝΔ δεν πρέπει να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί τις θέσεις της ουσιαστικά, στις οποίες το κυβερνών κόμμα προσχώρησε και για τα δύο ζητήματα. Οι πολέμιοι υποστηρίζουν αντιθέτως ότι δίνει πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ να μοιράσει την πολιτική ευθύνη, έστω και αν στα υπόλοιπα ζητήματα καταψηφίσει. Η κατάσταση περιπλέκεται και από τις πικρίες που υπάρχουν ακόμη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολί��ευσης από την εκλογή αρχηγού.
Πάντως, μία αντίστοιχη συζήτηση το 1997, από αντίστροφη οπτική γωνία έστω, έγινε αιτία για να κατέβουν αρκετά «πρωτοκλασάτα» στελέχη της ΝΔ από το… τραίνο. Και θα είναι παράδοξο αντί να βγει με απώλειες η κυβερνητική πλειοψηφία από την ψηφοφορία, να βγει η αξιωματική αντιπολίτευση, αν κάποιοι βουλευτές της επιμείνουν στην αρνητική στάση τους!
Δύο είναι οι λύσεις θεωρητικά: Στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων κυρίως, αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις διαφάνειας ή και ελέγχου τους από την ελληνική κυβέρνηση, η ΝΔ να αλλάξει στάση. Με έσχατο καταφύγιο την κατά ψήφο συνείδηση, με επιλογή έστω το «παρών», αν και αυτό εγείρει άλλου είδους ζητήματα...