Ο ψηλότερος άνθρωπος του κόσμου ήταν ο Ρόμπερτ Γουάντλοου. Όλοι έκαναν λόγο για  έναν «ευγενικό γίγαντα», που έζησε όμως μια ήταν πολύ σύντομη ζωή με ιδιαίτερες συγκινήσεις ,αλλά και με πολλές δυσκολίες.

Η Αντι Γουάντλοου γέννησε ένα υγιές μωρό  3,9 κιλών στις 22 Φεβρουαρίου του 1918 και το όνομα αυτού Ρόμπερτ Πέρσινγκ Γουάντλοοου.

Ο μικρός Ρόμπερτ μεγάλωνε πολύ γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά τη ηλικίας του και έπαιρνε συνεχώς πολύ ύψος. Ήδη στα πρώτα του γενέθλια, ήταν 45 κιλά, και είχε ύψος ένα μέτρο!

Στα 8 του χρόνια, είχε ήδη ξεπεράσει σε ύψος του πατέρα του καθώς το ύψος του  έφθανε το 1,5 μ. και στα 13 του έγινε το ψηλότερο αγόρι στον κόσμο. Το ύψος του έφθανε τα 2,25 μέτρα.

Όταν τελείωσε το γυμνάσιο, ήταν 2,5 μέτρα.  Οι γιατροί διέγνωσαν υπερπλασία της υπόφυσης, μια πάθηση που προκαλούσε ταχεία και υπερβολική ανάπτυξη του σώματος.  Η πάθηση σχετιζόταν με μια ανωμαλία του επιπέδου των αυξητικών ορμονών στο σώμα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως  ακόμη και λίγο πριν τον θάνατό του, το σώμα του συνέχιζε να αναπτύσσεται!

Οι γονείς του Ρόμπερτ Γουάντλοου προσπάθησαν να κάνουν τη ζωή του όσο γινόταν πιο φυσιολογική. Στο δημοτικό σχολείο κατασκεύασαν ένα ειδικό γραφείο για αυτόν, ενώ ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε για να συμμετάσχει κανονικά στο παιχνίδι με τους φίλους του και τα αδέλφια του.

Το 1936 οι αδελφοί Ρίνγκλινγκ εντόπισαν τον Γουάντλοου και αμέσως, σκεπτόμενοι το κέρδος τους, πίστεψαν ότι θα προσέφερε ένα εξαιρετικό θέαμα με ένα νούμερο στο τσίρκο τους, ειδικά μάλιστα, αν τον παρουσίαζαν μαζί με τους νάνους στο θίασό τους. Οι Ρίνγκλινγκ το έκαναν την πρόταση, εκείνος αποδέχθηκε και ο κόσμος συνέρρεε για να δει τον απίστευτα ψηλό άνθρωπο που έμεινε γνωστός και ως ο «ουρανοξύστης».

Το 1938, η Διεθνής Εταιρεία Παπουτσιών πλησίασε τον Γουάντλοου προσφέροντάς του δουλειά. Τον είχαν εντοπίσει σε παράσταση των αδελφών Ρίνγκλινγκ και τον πλησίασαν με σκοπό να τον κάνουν πρόσωπο της εταιρείας τους! Ο Γουάντλοου συμφώνησε, προώθησε την εταιρεία και ως αντάλλαγμα πήρε δωρεάν όλα τα υπερμεγέθη παπούτσια του.

Οι φίλοι του και οι συγγενείς του τον χαρακτήριζαν ως έναν ήπιο και ευγενικό άνθρωπο στην καθημερινότητά του, γι αυτό και το άλλο παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει ήταν ο «ευγενικός γίγαντας». Η ζωή όμως του ευγενικού αυτού γίγαντα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Τα σπίτια, οι δημόσιοι χώροι και γενικότερα τα καθημερινά αντικείμενα δεν ήταν φτιαγμένα για έναν άνθρωπο με αυτό το ύψος και συχνά έπρεπε και για τα πιο απλά πράγματα να κάνει ειδικές παραγγελίες.

Για να περπατά καλά, έπρεπε να τοποθετηθούν ειδικά στηρίγματα στα πόδια του. Αυτά τα στηρίγματα, όμως, που τόσο τον βοηθούσαν στην καθημερινότητά του, έμελε να γίνουν η αιτία του θανάτου του.

Επειδή δεν ένιωθε τα πόδια του, δεν κατάλαβε ότι τα στηρίγματα αυτά τρίβονταν επάνω στον αστράγαλό του. Το 1940 σχηματίστηκε ένα απόστημα στον αστράγαλό του, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε επέμβαση. Δυστυχώς, το μεγάλο του ύψος είχε εξασθενήσει το ανοσοποιητικό του και τελικά υπέκυψε στη μόλυνση.  Στις 15 Ιουλίου 1940, σε ηλικία 22 ετών, ο Ρόμπερτ Γουάντλοου έφυγε από τη ζωή στον ύπνο του. 18 μέρες πριν είχε μετρήσει το ύψος του για τελευταία φορά: Έφθανε τα 2,72 μέτρα και το βάρος του τα 223 κιλά.

φωτο : ap

Tags: