Από την Σχολή Υπαξιωματικών του Ναυτικού και τις σπουδές χρυσοχοΐας στο Παρίσι, στην κορυφή του γαλλικού θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ζωή του Λάμπρου Κωνσταντάρα που σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 33 χρόνια από το θάνατο του ήταν περιπετειώδης: Ερωτικές ανατροπές, δόξα, αναγνώριση, οικογενειακές συγκρούσεις και μεγάλες άγνωστες αλήθειες:

Μετά από επιμονή της οικογένειάς του και χωρίς την δική του θέληση κατατάχθηκε σε ηλικία 17 ετών στην Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα. Δεν θα αντέξει και θα δραπετεύσει κολυμπώντας.

Το 1934 ταξιδεύει στο Παρίσι προκειμένου να σπουδάσει χρυσοχόος με σκοπό να αναλάβει στην συνέχεια το οικογενειακό χρυσοχοείο

Τέσσερα χρόνια μετά επιστρέφει για να υπηρετήσει την μαμά πατρίδα. Φεύγει για το μέτωπο και μέσα στη δίνη του πολέμου τραυματίζεται.

Σε καιρό γερμανικής κατοχής ερωτεύεται και παντρεύεται την πανέμορφη ηθοποιό Γιούλη Γεωργοπούλου, μητέρα του Δημήτρη Κωνσταντάρα.

Θα χωρίσουν πολύ γρήγορα. Ο Κωνσταντάρας είναι ήδη ζευγάρι με την Άννα Καλουτά την οποία θεωρούν αιτία για τον χωρισμό.

Η μετάβαση από τους δραματικούς ρόλους στην κωμωδία αποδεικνύεται καθοριστική για την καριέρα του. Οι κριτικές στο θέατρο διθυραμβικές αλλά θα αγαπηθεί για τους μεγάλους κωμικούς ρόλους.

Η προσωπική του ζωή ηρέμησε πολύ όταν παντρεύτηκε σε ηλικία 58 ετών τη δεύτερη σύζυγό του, Φιλιώ Κεκάτου. Την περνούσε 25 χρόνια. Ήταν η γυναίκα που αγάπησε βαθιά, συνειδητά και μακροχρόνια. Έμεινε μαζί της 14 χρόνια.

Από το 1970 και μετά αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Το 1978 θα πάθει το πρώτο εγκεφαλικό αφήνοντας διάφορα προβλήματα ομιλίας και κίνησης. Στα γυρίσματα όμως της τελευταίας του ταινίας το 1981 θα είναι άψογος αφήνοντας άφωνους τους συναδέλφους του.

Το δεύτερο εγκεφαλικό το 1983 θα τον οδηγήσει στην πλήρη απομόνωση.

Επιμέλεια: Σπύρος Σιγούρος

 


 


 

 

Πηγή: Αλήθειες με τη Ζήνα