Η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σήμερα, η οποία στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες έχει καθιερωθεί να εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.      

Οι πρώτες αναφορές για γιορτή της μητρότητας υπήρχαν ήδη στην αρχαία Ελλάδα, όπου  η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.

Τη Γαία διαδέχεται ως προστάτιδα της μητρότητας η κόρη της, Ρέα, σύζυγος και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Η γιορτή της μητέρας με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα, από  το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η   Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά τo 1865 ;eνα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

 Το 1870 η  Julia Ward Hoew διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood κατά της στράτευσης των παιδιών τους.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής,  η οποία τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της ημέρας που η Παναγία με τον Ιωσήφ πήγαν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Από το 1929 η εορτή της Υπαπαντής πήρε τον χαρακτήρα της εορτής της μητέρας.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες επικράτησε η ημέρα του διεθνούς εορτασμού και στην Ελλάδα, αν και η Εκκλησία διοργανώνει εκδηλώσεις για τη μητέρα και στις 2 Φεβρουαρίου.   

 

 

 

Tags: