Η Βασίλισσα Ελισάβετ όλα τα χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου. Από τα μικρά νησιά Τούβαλου στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέχρι την Κίνα, την Γκάνα και την Αυστραλία. Υπάρχει όμως μία χώρα της Ευρώπης και μέλος της ΕΕ που η Βασίλισσα της Αγγλίας δεν έχει επισκεφθεί… η Ελλάδα!

(Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος)

Γιατί όμως τα 65 χρόνια της βασιλείας της, ούτε η Ελισάβετ, ούτε ο σύζυγός της Φίλιππος έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας;

Η αιτία βρίσκεται βαθιά πίσω στην ιστορία και έχει να κάνει με ένα παλιό… γινάτι του Φίλιππου, ο οποίος ας μην ξεχνάμε πως γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας.

(Ο γάμος της Ελισάβετ και του Φίλιππου)

Σύμφωνα με αναλυτές του παλατιού ο πρίγκιπας Φίλιππος δε θέλει να ακούει για την Ελλάδα, εξαιτίας της συμπεριφοράς των Ελλήνων στον πατέρα του πρίγκιπα Ανδρέα.

(Ο πρίγκιπας Ανδρέας)

Ο Δούκας του Εδιμβούργου μαζί με την οικογένειά του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας το 1923 αμέσως μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ ο πρίγκιπας Ανδρέας δικάστηκε και γλίτωσε την τελευταία στιγμή το εκτελεστικό απόσπασμα.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Φίλιππος είχε ασκήσει ένα ιδιότυπο βέτο στην Ελισάβετ ώστε να μην επισκεφθεί τη χώρας μας και δε θέλησε να του χαλάσει χατίρι.

Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κι εκείνοι στη Βρετανία που υποστηρίζουν ότι η αιτία που η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα μας είναι ότι δεν προσεκλήθη ποτέ από την εκάστοτε επίσημη εξουσία.

Η μοναδική φορά που η Βασίλισσα Ελισάβετ ήρθε στην Αθήνα

Βέβαια, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γνωρίσει τις ομορφιές της χώρας μας, το 1950, όταν ήρθε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Βασιλιά Παύλου, εξαδέλφου του πρίγκιπα Φίλιππου, όμως τότε δεν είχε στεφθεί ακόμα βασίλισσα.

(Ο πρίγκιπας Κάρολος στην αγκαλιά του πατέρα του)

Η επίσκεψη ήταν ιδιωτική και διήρκεσε μια εβδομάδα, αλλά το πρόγραμμα της Ελισάβετ και του Φίλιππου ήταν γεμάτο. 

Τι συμβολίζει η επίσκεψη του Καρόλου και της Καμίλα

Η σημερινή επίσκεψη του Καρόλου και της Καμίλα αποτελεί ένα βήμα του βρετανικού θρόνου για να αμβλυνθούν οι παλιές διαφορές και να αναθερμανθούν οι σχέσεις με τον οίκο των Ουίνδσορ.

Κάρολος και η Καμίλα)

Άλλωστε ο Κάρολος, παρά τη δυσαρέσκεια του πατέρα του ποτέ δεν είχε κρύψει την αγάπη του για τη χώρα μας, κάτι που επανέλαβε και πρόσφατα, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Πέρσι το καλοκαίρι μαζί με τη Δούκισσα της Κορνουάλης πέρασαν μέρος των διακοπών τους στην Κέρκυρα, ενώ έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Άγιον Όρος, εκδηλώνοντας έναν ιδιαίτερο θαυμασμό για την ορθοδοξία.

Ενδεικτικό είναι ότι έδωσε προς δημοπρασία κάποιες υδατογραφίες του, τα έσοδα των οποίων πρόσφερε στην ανακαίνιση της Μονής Βατοπεδίου.

Η σημερινή του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα σηματοδοτεί μια νέα εποχή της Ελλάδας με το Μπάκιγχαμ, με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου να δείχνει πως θέλει να αφήσει τις διαφορές του παρελθόντος πίσω του.

Tags: