Συρία: Μια τραγωδία που συνεχίζεται επί 8 χρόνια

Κλιμακώνεται πλέον με την εμπλοκή άλλων κρατών ο εμφύλιος

Συρία: Μια τραγωδία που συνεχίζεται επί 8 χρόνια

Μια ανείπωτη τραγωδία εξελίσσεται επί 8 χρόνια στη Συρία προκαλώντας μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, με τις φλόγες της εμφύλιας αναμέτρησης να υπάρχει ο κίνδυνος πλέον να απλωθούν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και όχι μόνο.    

 

Ο εμφύλιος πόλεμος προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό σχεδόν του μισού από τον προπολεμικό πληθυσμό του, περισσότερους από 11 εκατ. ανθρώπους, και τον θάνατο 350.000 έως 500.000 -στην πλειοψηφία τους αμάχων.

Έχουν περάσει πλέον 7 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία, στις 17 Μαρτίου 2011, μετά από μια μαζική διαδήλωση μπροστά στο δικαστήριο της Ντέρα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Την ημέρα εκείνη, οι διαδηλωτές εξεγέρθηκαν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2000. Στις 18 Μαρτίου, μετά από μια νέα διαδήλωση, η αστυνομία αντιμετώπισε τους πολίτες με σφαίρες .

Από αυτή τη σπίθα, η Συρία εξελίχθηκε σε θέατρο ενός εμφυλίου πολέμου, πρώτα ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους τού καθεστώτος υπέρ και κατά, πριν γίνει πιο περίπλοκη. Σήμερα, η σύγκρουση έχει γίνει ένα δολοφονικό στρατιωτικό, ανθρωπιστικό και διπλωματικό παζλ, καθώς πρόκειται για τρεις και  όχι δύο αντιμαχόμενες πλευρές: Οι κυβερνητικές δυνάμεις, η υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση και οι ισλαμιστές.   

Η Συρία από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα

Η Συρία υπήρξε χώρα κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, έγινε ανεξάρτητη το 1946.  Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ, το οποίο κυριαρχεί στο δημόσιο βίο αποτελώντας ουσιαστικά μονοκομματικό καθεστώς, με τον   Χαφέζ αλ Άσαντ να είναι  πρόεδρος από το 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000 και να τον   διαδέχεται ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πριν  ξεκινήσει ο εμφύλιος, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Απριλίου του 2007 το Μπάαθ κέρδισε 172 έδρες, ενώ οι ανεξάρτητοι κέρδισαν τις υπόλοιπες 78. Η συμμετοχή ήταν επισήμως της τάξεως του 56,12%, αλλά οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν λόγο για νοθεία και για συμμετοχή μόλις 10%.

 

Παρά τις πιέσεις και τις εκκλήσεις να αποχωρήσει ο Άσαντ από την εξουσία, ώστε να επέλθει η ειρήνευση στη χώρα,  ο πρόεδρός της επιμένει στην παραμονή του σε αυτή με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.  

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-Μπε, Wikipedia   

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top