Θωρηκτό Αβέρωφ: Η ιστορία ενός θρύλου- Γιατί το χαρακτήρισαν "τυχερό πλοίο"

Έγινε η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου

Θωρηκτό Αβέρωφ: Η ιστορία ενός θρύλου- Γιατί το χαρακτήρισαν "τυχερό πλοίο"

Ένα πλοίο - θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού, το θωρηκτό «Αβέρωφ», κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 (12 Μαρτίου 1910 με το νέο ημερολόγιο) και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. 

Στις 1 Σεπτεμβρίου κατέπλευσε στο Φάληρο και ο ελληνικός λαός το δέχτηκε με ενθουσιασμό.

Συνολικά κόστισε 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές και τα 2/3 της τιμής του καταβλήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο με εξωτερικό δανεισμό.

Το 1/3 έβαλε ο Γεώργιος Αβέρωφ, επιχειρηματίας και μέγας εθνικός ευεργέτης.

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» υπήρξε ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά της εποχής του. Ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών.

Σύντομα έγινε η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου.

Το πλοίο πήρε μέρος στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο το 1912-1913 ως ναυαρχίδα του Στόλου, υπό τον Υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Πλοίαρχος Σοφοκλής Δούσμανης.

Οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου κατά του τουρκικού στόλου εξολόθρευσαν   τις προσδοκίες του Σουλτάνου και της Υψηλής Πύλης για τον έλεγχο του Αιγαίου.

Η χώρα μας έγινε μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου γι’ αυτό ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 1918.

Το «Αβέρωφ» συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μεταφέροντας στρατεύματα και παραλαμβάνοντας τους πρόσφυγες μετά την Καταστροφή. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και «γερασμένο» το «Αβέρωφ» συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.

Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ») και το μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.

Πηγή:www.sansimera.gr και πληροφορίες από wikipedia

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top