Μέρα ξεπεράσματος της γης έχει χαρακτηριστεί η σημερινή,  2 Αυγούστου 2017 αφού έχουν καταναλωθεί  ήδη όλοι οι φυσικοί πόροι που παράγει ο πλανήτης μας σε ένα έτος για να καλύψει τις ανάγκες μας.

Σύμφωνα με την έρευνα του ιδρύματος Global Footprint Network, που εδρεύει στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας το ίδρυμα αναλύει τα 15.000 δεδομένα που ο ΟΗΕ συλλέγει και έπειτα, υπολογίζει το οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου. Μετράει δηλαδή την βιο-ικανότητα  του πλανήτη, την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της γης.

Για να καταλάβουμε πόσο έχει αλλάξει η εικόνα του πλανήτη μας μπορούμε να μελετήσουμε τα δεδομένα του έτους 1961, όπου η γη παρήγαγε περισσότερο φυσικό πλούτο, με το ένα τέταρτο των πηγών της να μην έχουν καταναλωθεί.

Αντίθετα σήμερα η  εικόνα είναι τελείως διαφορετική με την κατανάλωση όλης της ανθρωπότητας να ξεπερνά το 70% των διαθέσιμων πηγών. Το τελευταίο, σημαίνει πως χρειάζεται το ισοδύναμο ενός 1,7 του πλανήτη μας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Ποια είναι όμως τα αίτια;

Το έλλειμμα αυτό παρουσιάστηκε γιατί κόβουμε περισσότερα δέντρα απ’ όσα πρέπει,  τα ψάρια που ψαρεύουμε από τις θάλασσες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γεννιούνται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα εκλύουμε περισσότερο άνθρακα απ’ όσα τα δάση και οι ωκεανοί μπορούν να απορροφήσουν.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός τότε το 2030 θα έχουμε ανάγκη από δύο πλανήτες.

Η κατανάλωση των πόρων διαφέρει από χώρα σε χώρα με τους Ιάπωνες να  έχουν ανάγκη από επτά φορές την χώρα τους για να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες καταναλωτικές ανάγκες.

Από την άλλη μεριά το  Global Footprint Network και η WWF βλέπουν θετικά  σημάδια στον ορίζοντα καθώς η Κίνα αναπτύσσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο των ΗΠΑ να έχει μειωθεί κατά 20% 

Tags: