Από τους πιο φημισμένους φωτογράφους είναι ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη Ρίτσαρντ Άβεντον.

Ξεκίνησε από το τμήμα φωτογραφίας του Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ κι έφτασε να είναι από τους πιο ξακουστούς φωτογράφους όλων των εποχών, με τους New York Times να γράφουν γι’ αυτόν ότι οι φωτογραφίες του για τη μόδα και τα πορτρέτα του βοήθησαν στον ορισμό την Αμερικανική εικόνα του στυλ, της ομορφιάς και του πολιτισμού κατά το τελευταίο μισό αιώνα.

Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία ξεκίνησε όταν ο Ρίτσαρντ ήταν 12 ετών. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Design Laboratory στο New School και εκτοξεύτηκε όταν ξεκίνησε να δουλεύει το 1945 στο Harper’s Bazaar και τη Vogue. Το 1992 ανέλαβε επικεφαλής φωτογραφίας στο διάσημο περιοδικό The New Yorker.

Ανάμεσα στις διασημότητες που έχει φωτογραφήσει είναι οι Beatles, η Μέριλυν Μονρόε, ο Ντουίν Αϊζενχάουζερ, ο Άντυ Γουόρχολ και ο Έζρα Πάουντ, ενώ ανέλαβε διαφημιστικές καμπάνιες για πολύ γνωστούς οίκους μόδας.

Εκτός από διασημότητες, ο Ρίτσαρντ απολάμβανε να φωτογραφίζει απλούς καθημερινούς  ανθρώπους, όπως ανθρακωρύχους, άνεργους, γυναίκες κι έφηβους. Ξεκίνησε το 1949 να φωτογραφίζει απλούς ανθρώπους, για το περιοδικό Life. Ένιωσε, όμως, ότι παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους, επέστρεψε τα λεφτά που δέχτηκε από το περιοδικό και κράτησε τις φωτογραφίες στο αρχείο του. Περίπου 40 χρόνια μετά, δημιούργησε μια από τις πιο διάσημες σειρές φωτογραφίας με καθημερινούς ανθρώπους του Τέξας, μεταξύ των οποίων ένας αγρότης, μια σερβιτόρα και ένας υπόδικος.

Με την κάμερά του κάλυψε και σπουδαία κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως τις προεδρικές εκλογές του 1976 και την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Έργα του εκτίθενται στο ΜoMa, στο Smithsonian και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, μεταξύ άλλων, ενώ έλαβε το βραβείο Master of Photography του ICP και οι εμπειρίες του παρουσιάζονται στην ταινία Funny Face.

Με τη διάσημη ηθοποιό Audrey Hepburn

 

 

 

Tags: