Η Φρανσουάζ Σαγκάν είχε όλα τα εφόδια για να φτάσει ψηλά. Ήταν το τρίτο παιδί του πλούσιου βιομήχανου Pierre Quoirez της Marie (Laubard) Quoirez και είχε έμφυτο ταλέντο στη συγγραφή βιβλίων.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο πως σε ηλικία μόλις 19 ετών έγραψε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Καλημέρα Θλίψη», το οποίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα σκανδαλώδες για την εποχή.

Το μυθιστόρημα ενέπνευσε το  τραγούδι The Sound of Silence του 1964, ενώ αργότερα το το 1957 σε ταινία με σκηνοθέτη τον Otto Preminger και πρωταγωνιστές την Deborah Kerr και τον David Niven σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία.

Μετά ακολούθησε το «A Certain Smile» που ήταν επίσης σκανδαλώδες για την εποχή αφού περιέγραφε τη σχέση μίας μαθήτριας με έναν μεσήλικο άνδρα.

Η Φρανσουάζ είχε καταφέρει στα 19 της μόλις χρόνια να εντυπωσιάσει τον Ρενέ Ζουλιάρ, τον διάσημο και έμπερο εκδότη του οίκου Julliard. Μάλιστα στο πρώτο ραντεβού που είχαν εκείνη τον έστησε με την δικαιολογία πως την πήρε ο ύπνος.

Η συγγραφέας έγραψε πολλές νουβέλες ανάμεσα σ’ αυτές το «Ένα κάποιο χαμόγελο» (1956), «Σας αρέσει ο Μπραμς;» (1956), «Η συγκίνηση» (1965) και  «Το ξέστρωτο κρεβάτι» (1977).

Η Φρανσουάζ Σαγκάν αποτέλεσε ένα από τα είδωλα της γαλλικής λογοτεχνίας.

Το 1957 η συγγραφέας πέφτει σε κώμα  μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε. Τότε εθίζεται στην μορφίνη και έκτοτε ξεκινά γι’ αυτή ένας γολγοθάς.

Η ίδια πίνει πολύ και κάνει καταχρήσεις, ενώ ποτέ δεν είχε κρύψει και την ομοφυλοφιλική τάση της. Μάλιστα σε συνεντεύξεις της δήλωνε πως οι γυναίκες την πλήγωναν περισσότερο από τους άντρες.

Το 1973 η κατάθλιψη έρχεται να την αποτελειώσει. Μάλιστα είναι τόσο βαριάς μορφής που η Γαλλίδα συγγραφέας αναγκάζεται να νοσηλευτεί σε νευρολογική κλινική.

Η Φρανσουάζ αναγκάζεται να ελαττώσει το ποτό μετά από μία κύστη που εμφάνισε στο πάγκρεας. Η συγγραφέας αρχίζει τα ηρεμιστικά χάπια και τα διεγερτικά. Ήδη από τη δεκαετία του 1950,  έπαιρνε Corydrane προτού βυθιστεί στην κοκαΐνη. Από τότε κατανάλωνε τρία-τέσσερα γραμμάρια κοκαΐνης καθημερινά.

Η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα και με την δικαιοσύνη. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2003 καταδικάζεται σε δώδεκα μήνες φυλάκιση για φορολογική απάτη. Τότε τα έχασε όλα. Την βίλα που με τόσο ιδρώτα είχε χτίσει αλλά και τα συγγραφικά δικαιώματα. Η Φρανσουάζ ήταν στην φυλακή και δεν είχε λεφτά ούτε για να πάρει ένα πακέτο τσιγάρα. Η μόνη φίλης της, η κοκαΐνη την έχει εξουθενώσει. Η συγγραφέας αφήνει την τελευταία της πνοή άφραγκη το 2004 σε ηλικία 69 ετών.

 

Tags: