Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του 1974, ξεκίνησε η βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν, περίπου 40.000 άνδρες έπιασαν στον ύπνο την ελληνική πλευρά, που αντέδρασε με καθυστέρηση.

Η Τουρκία υποστήριξε τότε ότι επρόκειτο για «ειρηνική επέμβαση» κι όχι για εισβολή.

Στην περιοχή Πέντε Μίλι, τουρκικά αποβατικά σκάφη αποβίβαζαν ανενόχλητα δυνάμεις από τις 5 το πρωί και μετά. Παράλληλα, αμέτρητα τουρκικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να επιτίθενται σε Κερύνεια και Λευκωσία, όσο αλεξιπτωτιστές έπεφταν σε καίρια σημεία.

Χιλιάδες άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν.

Το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις βλέψεις των Τούρκων, θεώρησε, όμως, ότι μπλοφάρουν και γι' αυτό καθυστέρησε να αντιδράσει. Από την Αθήνα, η εντολή δόθηκε στις 8:40 το πρωί, ενώ η είδηση μεταδόθηκε από το ελληνικό ραδιόφωνο στις 11 το πρωί. Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, οι εισβολείς πρόλαβαν να παγιωθούν και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, με στόχο να το συνδέσουν με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Όταν κινητοποιήθηκαν οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, πολέμησαν με απίστευτη αυτοθυσία και ηρωισμό, χωρίς να διαθέτουν ούτε σύγχρονο οπλισμό ούτε αεροπορική κάλυψη. Αποτελούνταν από περίπου 12.000 άνδρες, υπό τον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση. Στη συνέχεια, ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός είχε αρχίσει να κινητοποιείται και να συμμετέχει στον αγώνα, με όποιον τρόπο μπορούσε.

Το ίδιο βράδυ, αργά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλούσε σε σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού». Αν και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, η Τουρκία το αγνόησε πλήρως και συνέχισε απτόητη το πρόγραμμά της. Σε γενικότερο πλαίσιο, η διεθνής αντίδραση στην τουρκική εισβολή μπορεί να χαρακτηριστεί χλιαρή.

Με το θράσος αμείωτο, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 43η ντροπιαστική επέτειο της εισβολής στα κατεχόμενα σήμερα, 20 Ιουλίου 2017, στην παραλία απόβασης του τουρκικού στρατού στο Πέντε Μίλι, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Τσελίκ: Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» θέτει σε κίνδυνο τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Κυπριακό: «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήταν συλλογική η αποτυχία» δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Tags: