Σαν σήμερα στις 14 Ιουλίου του 1789 στο Παρίσι έγινε η Άλωση της Βαστίλλης, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης και τιμάται ως Εθνική γιορτή της Γαλλίας.

Στα μέσα του 1789, η λεγόμενη τρίτη τάξη( αστοί, αγρότες, λαϊκές τάξεις των πόλεων)  θέλει να πάρει την εξουσία από το αριστοκρατικό και φεουδαρχικό καθεστώς.

Η Εθνοσυνέλευση μετατρέπεται σε Συντακτική Συνέλευση και απαιτεί Σύνταγμα από το Βασιλιά.

Ο  Λουδοβίκος ΙΣΤ συγκεντρώνει στρατό για να χτυπήσει τους επαναστάτες και απολύει τον δημοφιλή υπουργό οικονομικών Ζακ Νεκέρ.

Ο  λαός του Παρισιού αναλαμβάνει δράση μιας και οι βουλευτές δεν έχουν τη δύναμη να αντιπαρατεθούν με τη στρατιωτική δύναμη του μονάρχη.

Ο λαός καθοδηγούμενος από φλογερούς δημοκρατικούς ρήτορες, όπως ο Καμίλ Ντεμουλέν, καταλαμβάνει το Δημαρχείο και οργανώνει πολιτοφυλακή.

Το πρωί της 14ης Ιουλίου οι  εξεγερμένοι Παριζιάνοι παίρνουν χιλιάδες τουφέκια από το Μέγαρο των Απομάχων το πρωί της 14ης Ιουλίου για να οργανώσουν την πολιτοφυλακή.

Την ίδια ημέρα πολιορκούν τη Βαστίλλη, και ζητούν από το διοικητή της μαρκήσιο Ντε Λονέ να παραδώσει το φρούριο. Εκείνος διατάζει τους άντρες να ανοίξουν πυρ εναντίον των επαναστατών.

Όταν οι  πολιτοφύλακες, με επικεφαλής τον λοχαγό Ελί, μεταφέρουν κανόνια για να παραβιάσουν τις πύλες της Βαστίλλης, ο Ντε Λονέ παραδίδεται, αλλά εκτελείται επί τόπου, μαζί με τρεις αξιωματικούς του.

Η κατάληξη της Βαστίλλης που γιορτάζεται κάθε χρόνο ξέφρενα από τους Παριζιάνους συμβολίζει  τη μοναρχική καταπίεση αιώνων, μάλιστα η Άλωση της Βαστίλλης χαιρετίστηκε ως θρίαμβος των λαϊκών δυνάμεων κατά της τυραννίας και της μοναρχίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η 14η Ιουλίου είχε παγκόσμια απήχηση και καθιερώθηκε το 1880 ως εθνική εορτή της Γαλλίας. 

Σαν σήμερα τέτοια μέρα διοργανώνεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, ενώπιον του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μάλιστα σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ συνοδεία των συζύγων τους παρακολούθησαν από την Πλατεία Κονκόρντ την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο από την Πτώση της Βαστίλλης, στην οποία συμμετείχαν και 145 Αμερικανοί στρατιωτικοί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγαλειώδης η παρέλαση για την Πτώση της Βαστίλλης-Σε στρατιωτικό όχημα ο Μακρόν

Πηγή:www.sansimera.gr


 

Tags: