Όποιος βρεθεί στο Κιλκίς σίγουρα θα περάσει από την παλιά "στοά Κουγιάμη" -που χρονολογείται από το 1958- και θα κάνει μια στάση για καφέ! Κι αυτό, γιατί μέσα σε ένα μικρό στενάκι ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία της πόλης, καθώς υπάρχουν μαγαζάκια από άλλες εποχές.

Ανάμεσα στο μαγαζάκι του Κυριάκου του τσαγκάρη και σε ένα κατάστημα με στρατιωτικά είδη που θυμίζουν τις μάχες που έδωσε η πόλη για να είναι ελεύθερη, δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα καφέ-μπαρ που έδωσε νέο αέρα στη στοά και...πήρε το όνομα της!

Στο "Stoa Cafe... Stoa Bar" κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και οι ωραίες γεύσεις, ενώ κάθε επίσκεψη εκεί κρύβει εκπλήξεις και απρόσμενες συναντήσεις. Το κλίμα είναι παρεϊστικό και το περιβάλλον ζεστό! Χρώματα και αρώματα αναδύονται από παντού! Από τη μια ο ελληνικός καφές σου σπάει τη μύτη, από την άλλη τα άνθη των λουλουδιών σε ξεσηκώνουν και σου ανοίγουν την όρεξη για κρασί!

Καινοτομία του μαγαζιού είναι οι δυο χώροι που είναι ο ένας απέναντι από τον άλλο. Στη μια πλευρά απλώνονται τραπεζάκια για τους πιο... κουρασμένους και στην άλλη σταντάκια περιμένουν τα νιάτα!

Η κίνηση εκεί δεν σταματά ποτέ! Στην παλιά "στοά Κουγιάμη", κόσμος πάει και έρχεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ η μουσική που προσαρμόζεται ανάλογα με την μέρα και την ώρα κάνει ακόμη πιο ελκυστική την ατμόσφαιρα, ακόμη και για αυτούς που μπαίνουν στη στοά απλά για να επισκεφτούν τον... τσαγκάρη τους! Το star.gr συνάντησε τους ιδιοκτήτες του "stoa bar". Ο Τάσος και ο Κυριάκος – φίλοι από τα παλιά- πήραν το ρίσκο να μεταμορφώσουν την παλιά αγορά εν μέσω οικονομικής κρίσης και πέτυχαν!

«Με δουλειά, τρέλα και αγάπη για τον τόπο μας κάναμε ένα παιδικό μας όνειρο πραγματικότητα. Επιλέξαμε το σημείο λόγω της ιστορίας του. Από μικρά παιδιά ακούγαμε συγγενείς να μιλούν και να διηγούνται γεγονότα για την στοά και έτσι σκεφτήκαμε να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στο σημείο», είπαν.

Κυριακός και Τάσος 

Στο κέντρο ο Τάσος με δύο συνεργάτες του

«Οκτώ μήνες εργαζόμασταν μέρα και νύχτα, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο και ζεστό. Οι πελάτες μας χαρακτηρίζουν το μαγαζί σαν ένα “μικρό παράδεισο”», πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Αν λοιπόν σας βγάλει ο δρόμος στο Κιλκίς (θανατηφόρο φιλί, όπως το λένε κάποιοι,από το αγγλικό “Kill Kiss”), μην ξεχάσετε να κάνετε στάση στην… Στοά, σερβίρονται μοναδικοί καφέδες, εξωτικά κοκτέιλ και παγωμένα ποτά.

 Κιλκίς: Μια πολύπαθη πόλη 

Το Κιλκίς είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού. Το 2011 η πόλη είχε μόνιμο πληθυσμό 22.740 και ο Δήμος 51.710 μόνιμους κατοίκους. Οι κάτοικοι του Κιλκίς ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες η ίδρυση της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου προσήλκυσε αρκετούς νέους επιστήμονες και εργάτες στις βιομηχανικές της μονάδες. 

Η πόλη πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Καλλικώς. Callicum ή Καλλικώς ήταν το δερμάτινο κόσκινο, με το οποίο συλλέγονταν ο χρυσός από τον ποταμό Εχέδωρο, ο οποίος στη συνέχεια ονομάστηκε γαλλικός ποταμός! 

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Κιλκίς αναφέρεται ως σημαντικό αγροτοεμπορικό Κέντρο, με το όνομα Κιλκίσι. Οι Κιλκισιώτες συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821 με αποτέλεσμα να δεχτούν τα Οθωμανικά αντίποινα μετά την καταστολή των εξεγέρσεων στη Μακεδονία. Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχαιρώς και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Από τότε ο Ελληνισμός της πόλης συρρικνώθηκε ανεπανόρθωτα, καθώς άρχισαν να εγκαθίστανται Βούλγαροι αγροτοεργάτες προκειμένου να καλύψουν το κενό στα τσιφλίκια.

Το 1884 το Κιλκίς αριθμούσε γύρω στους 800 κατοίκους. Η πλειοψηφία των χριστιανών κατοίκων της πόλης ήταν ΈλληνεςΈως το 1890, το Κιλκίς ήταν μία μικρή κωμόπολη με πληθυσμό που δεν ξεπερνούσε τους 2.500 και αποτελούνταν από Έλληνες, Τούρκους και Βούλγαρους. Τις δύο επόμενες δεκαετίες, λόγω της έκρυθμης κατάστασης εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων, αυξήθηκε ραγδαία ο πληθυσμός με συνεχή ροή Βουλγάρων από την ύπαιθρο και σταδιακή αποχώρηση των Ελλήνων, φτάνοντας έτσι τις 10.000 περίπου, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Όταν οι Βουλγαρουνίτες του Κιλκίς προσχώρησαν στη Βουλγαρική Εξαρχία, η κατάσταση για τους Έλληνες υπήρξε τραγικήΣτον Β' Βαλκανικό Πόλεμο του 1913 ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη μετά από την τριήμερη, πολύνεκρη Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά (19-21 Ιουνίου). Το Κιλκίς καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τη μάχη. Πριν τη μάχη, όσοι από τους κατοίκους του ήταν Βούλγαροι, 7.000 συνολικά, εγκατέλειψαν την πόλη μετά από προτροπή του Βούλγαρου επισκόπου και κατέφυγαν στη Βουλγαρία, όπου εγκαταστάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους στη Σόφια. 

Η πόλη του Κιλκίς όμως περιήλθε υπό Βουλγαρική κατοχή το 1943, όταν η Βουλγαρική ζώνη κατοχής επεκτάθηκε, ώστε να συμπεριλάβει τις περιφέρειες του Κιλκίς και της Χαλκιδικής. Οι Βούλγαροι ακολούθησαν πολιτική βίαιου εκβουλγαρισμού με απώτερο σκοπό την προσάρτηση της περιοχής στη Βουλγαρία, αλλά εμποδίστηκαν σ’ αυτό από τους Γερμανούς συμμάχους τους, που φοβήθηκαν μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, αν οι Βούλγαροι συνέχιζαν την πολιτική τους. Η περιοχή έγινε μείζον κέντρο αντάρτικης αντιστασιακής δράσης πριν απελευθερωθεί, το 1944.

Δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ τον Κυριάκο! 

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Facebook/ instagram: Anna Stamatiadou 

Με πληροφορίες από wikipedia 

Tags: