Όλοι έχουμε δει κι αγαπήσει την ταινία «Η Σιωπή των Αμνών», μια ταινία που «έσκισε» τη δεκαετία του 1990 και που σίγουρα συνέβαλε στο να μην κοιμούνται για μέρες όσοι την έχουν δει.

Πρωταγωνιστές του ανατριχιαστικού αυτού θρίλερ ο Άντονι Χόπκινς και η Τζόντι Φόστερ. Αυτό που ίσως, όμως, δεν ξέρετε, είναι το ότι το σενάριο δεν είναι φανταστικό, αλλά βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Το 1973, ο 20χρονος τότε Ρόμπερτ Μόντσλεϊ σκότωσε τον άνθρωπο που του νοίκιαζε το σπίτι που διέμενε, δαγκώνοντάς τον στην καρωτίδα.

 Ο Μόντσλεϊ καταγόταν από το Λίβερπουλ. Ο πατέρας του τον ξυλοκοπούσε άγρια, καθημερινά, την ώρα που γυρνούσε από τη δουλειά. Μεγάλωσε μεταξύ σπιτιού κι ορφανοτροφείου, δύσκολα και επίπονα.

Ο σπιτονοικοκύρης του, Τζον Φάρελ, του είχε δείξει φωτογραφίες παιδιών που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Ο Μόντσλεϊ, λοιπόν, μην αντέχοντας να ακούει, τον σκότωσε, λίγους, μόλις, μήνες αφού είχε μετακομίσει. Το ψευδώνυμό του, τότε, ήταν Blue (Μπλε), από το χρώμα που πήρε το πρόσωπο του θύματός του, αφού το σκότωσε.

Αρχικά, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική, καθώς κρίθηκε ψυχικά άρρωστος. Λίγο αργότερα, όμως, σκότωσε με κουτάλι έναν συγκρατούμενό του. Μετά από 9 ώρες από το συμβάν, οι φύλακες κατάφεραν να μπουν στο κελί του, αντικρύζοντας ένα αποτρόπαιο θέαμα: ο 64χρονος, σήμερα, Μόντσλεϊ είχε φάει τον εγκέφαλο του συγκρατούμενού του. Το ψευδώνυμό του, τότε, έγινε Spoons (κουτάλι).

Ο Άντονι Χόπκινς στη "Σιωπή των Αμνών"

Από τότε, τον χαρακτήρισαν «Hannibal the Cannibal» (Χάνιμπαλ ο Κανίβαλος) και βρίσκεται στην απομόνωση τον φυλακών HMP Wakefield. Εκεί, κατάφερε να σκοτώσει ακόμα 2 ανθρώπους, πριν τα μέτρα ασφαλείας γίνουν πιο αυστηρά. Τα τελευταία 10 χρόνια, δημιουργήθηκε ειδικό γυαλί από πλαστικό τζάμι για τη φύλαξή του. Από εκεί, ο Μόντσλεϊ βγαίνει μόνο μία ώρα την ημέρα, ώστε να αθληθεί, μαζί με 6 αστυνομικούς.

Θεωρείται ο πιο επικίνδυνος δολοφόνος της Βρετανίας, ενώ έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο απομόνωσης στις φυλακές από κάθε άλλο κρατούμενο (39 χρόνια στο σύνολο).

Φωτογραφίες από το κελί του δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και οι μόνες φωτογραφίες του προέρχονται από ένα ντοκιμαντέρ που έγινε για τη ζωή του πριν χρόνια, ωστόσο οι μαρτυρίες τον θέλουν να ζει όπως ακριβώς ο Άντονι Χόπκινς στην ταινία «Η Σιωπή των Αμνών».

Ο ίδιος είχε δηλώσει παλιότερα για τα θύματά του: "Αν είχα σκοτώσει τους γονείς μου το 1970, κανένας από τους ανθρώπους αυτούς δεν θα είχε χρειαστεί να πεθάνει". 

 

Tags: