Η ΛΑΜΠΕΡΗ ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών! Πολύ πριν τα καυτά φιλιά της Μπελούτσι, τους είχε ανάψει η Ζωή Λάσκαρη-Flashback

Η μεγάλη γιορτή του σινεμά "σβήνει" φέτος 70 κεράκια! Ας το γιορτάσουμε με ένα αφιέρωμα -Πρώτη ανάρτηση:18-05-2017 19:10

Αποικία του Χόλυγουντ θυμίζει το 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που σήκωσε αυλαία την Τετάρτη 17 Μαΐου - με την εκτός συναγωνισμού γαλλική ταινία «Τα φαντάσματα του Ισμαήλ» του Αρνό Ντεπλεσέν- και ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Μαΐου.

Δεκαεννέα ταινίες απαρτίζουν το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα της διοργάνωσης, διεκδικώντας τον φετινό επετειακό Χρυσό Φοίνικα.  Ανάμεσα τους είναι το νέο φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου: «The Killing of a Sacred Deer» και η νέα ταινία του «Hercules Film Fund» του Πάρι Κασιδόκωστα – Λάτση, «Good Time». 

Με αφορμή το γεγονός αυτό, κάνουμε Flashback στην μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, και θυμόμαστε στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του... Όπως θα δείτε πολύ πριν τα καυτά φιλιά της Μπελούτσι, την παράσταση είχαν κλέψει μεγάλες ντίβες του ξένου και του ελληνικού σινεμά, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Ζωή Λάσκαρη, η Μελίνα Μερκούρη και άλλες.

Το Φεστιβάλ των Καννών είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς κινηματογράφου, που διεξάγεται στις Κάννες της Γαλλίας, μία φορά το χρόνο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, καθώς συγκεντρώνονται εκεί όλοι οι αστέρες του σινεμά.

Η επιτροπή που κρίνει τις διαγωνιζόμενες ταινίες δεν έχει σταθερή σύνθεση αλλά επιλέγεται κάθε χρόνο. Αποτελείται από ένα προεδρεύων μέλος και άλλες προσωπικότητες του κινηματογράφου, συνήθως ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Για κάθε κατηγορία συμμετοχής, η απονομή των βραβείων αποφασίζεται και από διαφορετική κριτική επιτροπή. 

Το Φεστιβάλ των Καννών περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες συμμετοχής: α) Διαγωνιστικό τμήμα, το κύριο και περισσότερο προβεβλημένο πρόγραμμα της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει το διαγωνισμό ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. β) Εκτός συναγωνισμού, τμήμα που περιλαμβάνει προβολές ταινιών που δεν διαγωνίζονται για τα βραβεία του φεστιβάλ. γ) Un Certain Regard, τμήμα που καθιερώθηκε από το 1978 και αφορά ταινίες νέων σκηνοθετών. δ) Cinéfondation, διαγωνιστικό τμήμα που καθιερώθηκε από το 1998, για ταινίες μικρού μήκους σπουδαστών.

Τα βραβεία που απονέμονται στις συμμετοχές του διαγωνιστικού τμήματος, είναι: Χρυσός Φοίνικας (Palme d'Or), βραβείο για την καλύτερη ταινία, Μέγα βραβείο (Grand Prix), βραβείο για την δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ, Βραβείο της Επιτροπής (Prix du Jury), βραβείο για την τρίτη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ, Χρυσός Φοίνικας Μικρού μήκους ταινίας, (Palme d'Or du court métrage) βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους, Βραβείο Γυναικείου ρόλου (Prix d'interprétation féminine), Βραβείο Ανδρικού ρόλου (Prix d'interprétation masculine), Βραβείο Σκηνοθεσίας (Prix de la mise en scène), Βραβείο σεναρίου (Prix du scénario), Βραβείο Επιτροπής, Queer Χρυσός Φοίνικας.

Για ταινίες μικρού μήκους έχουν καθιερωθεί επίσης τα αντίστοιχα βραβεία Χρυσού Φοίνικα και Επιτροπής ,ενώ από το 1978 απονέμεται επιπλέον, το βραβείο της Χρυσής Κάμερας (Camera d'or) για την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1939, με προεδρεύοντα τον Λουί Λυμιέρ. Η μόνη ταινία που παρουσιάστηκε στην πρώτη διοργάνωση ήταν η Παναγία των Παρισίων του Γουίλιαμ Ντίτερλι, καθώς συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου και την κήρυξη πολέμου της Γαλλίας στη Γερμανία. Η πρώτη ολοκληρωμένη διοργάνωση του Φεστιβάλ έγινε το 1946. Ο θεσμός ματαιώθηκε το 1948 και το 1950, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ από το 1951, ο χρόνος διοργάνωσής του μετατοπίστηκε στην περίοδο της Άνοιξης. Το 1968, το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 10 Μαΐου αλλά διακόπηκε στις 19 Μαΐου, κατά την περίοδο της φοιτητικής εξέγερσης του Μάη του '68 και μετά από παρέμβαση φοιτητών απειλώντας τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Η ατμόσφαιρα στις Κάννες του 1968 ήταν εκρηκτική.

Όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία της Ελλάδας ήταν έντονη στις Κάννες. Πολλές ελληνικές ταινίες κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον διεθνή διαγωνισμό και να κερδίσουν βραβεία. («Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1962), «Ζ» του Κώστα Γαβρά (1969), «Ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975), «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1984), «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1995) «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1998)). Τα τελευταία χρόνια  την Ελλάδα επάξια εκπροσωπεί ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον διεθνή διαγωνισμό το 2009 με τον «Κυνόδοντα», κερδίζοντας το βραβείο «Un Certain Regard» («'Ενα Κάποιο Βλέμμα») και μαζί με αυτό την προσοχή του παγκόσμιου κοινού. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μπριζίτ Μπαρντό στις Κάννες, 1953

Το 1954 η Σιμόν Σίλβα αποχώρησε άρον άρον από τις Κάννες, μετά την απόφαση της να ποζάρει τόπλες μαζί με τον Ρόμπερτ Μίτσουμ

Η Γκρέις Κέλι στις Κάννες το 1955

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο Φεστιβάλ Καννών του 1957, εκεί όπου έδωσε το «παρών» με τον Αμερικανό παραγωγό Μάικ Τοντ

Το 1950 η Μελίνα Μερκούρη προκαλεί σεισμό στις Κάννες με την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και το χασάπικο της!

Η Σοφία Λόρεν το 1959 στις Κάννες 

Ο Αλέν Ντελόν υπογράφει αυτόγραφα στις Κάννες το 1961

Το 1964 η Σοφία Λόρεν στις Κάννες περικυκλωμένη από φωτογράφους

Το 1967 η αποκαλυπτική Λάσκαρη προκαλεί στις Κάννες με διχτυωτό φόρεμα, που άφηνε λίγα στη φαντασία. Η ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες» συμμετείχε στο φεστιβάλ αλλά όχι στο διαγωνιστικό τμήμα και ντουμπλαρίστηκε όλη στα Γαλλικά!

 

Το 1968 ο Τζορτζ Χάρισον των Beatles με την σύντροφο του και μοντέλο της εποχής Πάτι Μπόιντ

Ο Ντάστιν Χόφμαν στα πρώτα του βήματα με τον Γάλλο  σκηνοθέτη Ρότζερ Βαδίμ

Ο Άρνολντ  Σβαρτσενέγκερ στις Κάννες το 1977

Η Σάρον Στόουν προσπάθησε να «κλέψει» την παράσταση στο Φεστιβάλ Καννών του 1995

Το 1991 η βασίλισσα της ποπ, Μαντόνα, βρέθηκε στις Κάννες φορώντας πανοφόρι πάπλωμα!

Το 1997 έγινε χαμός στις Κάννες, όταν στο κόκκινο χαλί εμφανίστηκε ο Μάικλ Τζάκσον

Ο “Borat” ξάφνιασε τους πάντες με την εμφάνιση  του, το 2006

Το παθιασμένο φιλί που έδωσε το 2011 ο Ράιαν Γκόσλινγκ στο Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν είχε συζητηθεί πολύ!

Επιμέλεια: Άννα Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Με πληροφορίες από wikipedia - ΦΩΤΟ:  "© Getty Images / Ideal Image"

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top