Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ειδήσεις και πληροφορίες για κόψιμο των συντάξεων, κόψιμο του ΕΚΑΣ, μείωσης του αφορολόγητου και πάει λέγοντας, καθώς η λίστα των περικοπών «πάτο» δεν έχει.

Εκτός από τους νέους ανθρώπους που βλέπουν μαζί με τα νούμερα και τους προϋπολογισμούς να «κόβονται» και οι ίδιες οι ζωές τους, υπάρχουν και εκείνοι που δούλεψαν και μόχθησαν για μια ολόκληρη ζωή ώστε στα γεράματα να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Αλλά τους το στερούν και αυτό.

Το video που θα δείτε είναι συγκλονιστικό αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που το αντικρίζετε για πρώτη φορά. Σχεδόν καθημερινά αν παρατηρήσετε τριγύρω σας, θα δείτε ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια.

Τι ψάχνουν; Λίγο φαγητό, ίσως κάνα ρούχο ή παπούτσι πεταμένο, κάτι που για εκείνους είναι «θησαυρός» ενώ για κάποιους άλλους είναι άχρηστο και αχρείαστο.

Δείτε για παράδειγμα τον 74χρονο συνταξιούχο που κατέγραψε ο φακός του star.gr. Ο κύριος Γ. ζει στην περιοχή του Πειραιά. Αν και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά, η αξιοπρέπεια του περισσεύει. Δεν ζητιανεύει, δεν «κλαίγεται», αλλά επισκέπτεται καθημερινά τον «παράδεισό» του που δεν είναι άλλος από τους κάδους της οδού Πυθαγόρα.

Οι γείτονες αλλά και τα μαγαζιά της περιοχής που τον παρατηρούν καθημερινά να ψάχνει στα σκουπίδια, δεν θα μπορούσαν να μην συγκινηθούν.

Δίχως εκείνος να τους ζητήσει το παραμικρό, ο φούρνος της γειτονιάς αφήνει έξω από την πόρτα στο κλείσιμο, ψωμί και γάλα για να τα βρει.

Ο 74χρονος είναι ΚΥΡΙΟΣ με «Κ» κεφαλαίο. Αν και του προσέφεραν χρήματα δεν τα πήρε. Έτσι εκτός από τον φούρνο, κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να του αφήνουν επίτηδες σακούλες με τρόφιμα.

Εκτός από το φαγητό που ψάχνει να βρει στα σκουπίδια, ο 74χρονος αναζητά και πεταμένα αντικείμενα που πουλά κάθε Κυριακή στο παζάρι.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που είπε μια μέρα σε έναν κάτοικο της περιοχής:

«Τα σκουπίδια του άλλου, μπορεί να γίνουν διαμάντια για μένα...»

Ο ΑΛΛΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Στο video εκτός από τον 74χρονο, θα δείτε και έναν άλλο άνδρα που μένει κάτω από την γέφυρα στο Νέο Φάληρο. Κι εκείνος καθημερινά ψάχνει στα σκουπίδια για λίγο φαγητό. Οι μέρες που οι κάδοι είναι άδειοι, είναι μέρες απόγνωσης για εκείνον.

Aυτοί οι δυο άνθρωποι, είναι οι πραγματικοί «Survivors» της ζωής, όπως και πολλοί άλλοι.

Και πραγματικά πονάει να βλέπεις ανθρώπους σε αυτή την ηλικία που κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, να «παλεύουν» για μερικά πεταμένα ψίχουλα, και να τους απαγορεύεται να ζήσουν με την περίφημη «αξιοπρέπεια», αυτή που η κυβέρνηση είχε κάνει ψωμοτύρι προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιλιπουνιδάκης
Επιμέλεια: Χριστίνα Βεργιώτη
Tags: