Με έναν ιδιαίτερο τρόπο σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης το αποτέλεσμα στο τουρκικό δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού παρέθεσε ένα απόσπασμα από συνέντευξη που είχε δώσει στην Athens Voice, ένας εκ των συνδιεκδικητών της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης το 1994, ο Ζουλφί Λιβανελί, ο οποίος είχε δηλώσει πως εάν είχε συνεργαστεί με έναν άλλο υποψήφιο ο Ερντογάν δεν θα εκλεγόταν ποτέ και πιθανόν να μην ήταν σήμερα πρωταγωνιστής στην κεντρική πολιτική σκηνή.

«Σκέφτηκες ποτέ τι θα είχε συμβεί αν το 1994 που είχες κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχες κερδίσει τον Ταγίπ Ερντογάν; 

- Όλα θα ήταν αλλιώς. Και να σου αποκαλύψω ότι πήγα και βρήκα τον Ετζεβίτ και τον Μπαϊκάλ. Ζήτησα να συνεργασθούμε απέναντι στον Ερντογάν. Αρνήθηκαν. Ο Ερντογάν ήρθε πρώτος με 25%. Ένας άλλος κοσμικός υποψήφιος πήρε 24% και εγώ πήρα 23%. Αν είχαμε συνεργασθεί ο Ερντογάν δεν θα έβγαινε δήμαρχος.

Αυτός ήταν ο αποκαλυπτικός διάλογος, όπως τον θυμάμαι, του Ζουλφί Λιβανελί με τον Νίκο Γεωργιάδη, τον Φεβρουάριο στην Athens Voice.

Ο συγγραφέας, λοιπόν, δεν νίκησε τον Ερντογάν το ‘94. Ένας πολίτης του κόσμου έχασε από έναν πολιτικό που υμνούσε την ομορφιά των μιναρέδων. «Το σπίτι στο Βόσπορο», η «Σερενάτα», ο «Μεγάλος ευνούχος της Κωνσταντινούπολης», το «Οτέλ Κωνσταντινίγε» (το τελευταίο) μπορεί να είχαν εκατομμύρια αναγνώστες αλλά οι ψήφοι πήγαν στις υποσχέσεις του Ταγίπ. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα δηλαδή.

Και τέλος, η άρνηση όλων για συνεργασία την κρίσιμη στιγμή… Έτσι γράφεται η ιστορία. Και όχι μόνο στην Τουρκία.

Υ.γ. Στην φωτογραφία η προσωπική κάρτα του Ερντογάν όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης».

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι η Κωνσταντινούπολη που αποτέλεσε το εφαλτήριο της πολιτικής καριέρας του Ερντογάν, έστω και οριακά ψήφισε "όχι" στο δημοψήφισμα (50,45% και 49,55%).