Σε μια προσωπική εξομολόγηση προχώρησε ο πρίγκιπας Χάρι, σε συνέντευξή του στην βρετανική Telegraph.

Ο νεαρός πρίγκιπας ήταν μόλις 12 ετών όταν έχασε τη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το 1997. Ακριβώς 20 χρόνια μετά, αποκαλύπτει ότι συνειδητοποίησε τον χαμό της μητέρας του πολλά χρόνια αργότερα, λίγο πριν γίνει 30 ετών, πέρασε μια διετία «απόλυτου χάους», όπως λέει, και, όταν έφτασε ένα βήμα πριν την κατάρρευση, ζήτησε βοήθεια από ειδικό σύμβουλο, για να διαχειριστεί τον θρήνο του.

 «Ο δικός μου τρόπος να το αντιμετωπίσω ήταν να χώσω το κεφάλι μου στην άμμο, αρνούμενος να σκεφτώ ποτέ τη μαμά μου, επειδή που θα βοηθούσε αυτό; Σκέφτηκα, θα σε κάνει μόνο λυπημένο, δεν θα την φέρει πίσω. Έτσι από μία συναισθηματική πλευρά, ήμουν κάπως σαν “εντάξει, μην αφήσεις ποτέ τα συναισθήματά σου να γίνουν μέρος σε οτιδήποτε”. Έτσι ήμουν ένας τυπικός 20άρης, 25άρης, 28άρης που τριγυρνούσε με το σύνθημα ότι “η ζωή είναι υπέροχη” ή “η ζωή είναι εντάξει”, και αυτό ήταν ακριβώς. Και μετά άρχισα να κάνω κάποιες συζητήσεις και ξαφνικά μάλιστα, όλη αυτή η θλίψη που δεν είχα ποτέ επεξεργαστεί άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο και ήταν κάπως σαν να υπάρχουν πράγματι πολλά πράγματα εδώ που πρέπει να χειριστώ» περιγράφει ο Χάρι και πρόσθεσε: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η απώλεια της μητέρας μου στην ηλικία των 12, και ως εκ τούτου το κλείσιμο όμως των συναισθημάτων μου για τα τελευταία 20 χρόνια, είχαν μία αρκετά σοβαρή επίδραση όχι μόνο στην προσωπική μου ζωή, αλλά και στη δουλειά μου επίσης».

Άνθρωπος-κλειδί για την ψυχή του Χάρι ήταν ο αδερφός του, Δούκας του Κέμπριτζ, Γουίλιαμ. «Κοίτα» του είπε, «πρέπει πραγματικά να το αντιμετωπίσεις αυτό. Δεν είναι φυσιολογικό να νομίζεις ότι τίποτα δεν σε έχει επηρεάσει». Η δημοσιότητα που είχε, όμως, ο νεαρός πρίγκιπας και το γεγονός ότι βρισκόταν μονίμως στο επίκεντρο, τον έφεραν «πολύ κοντά σε ολοκληρωτική κατάρρευση σε πολλές περιπτώσεις» και να γίνει ιδιαίτερα επιθετικός, σε σημείο που στα 28 του θέλησε να δώσει μπουνιά σε κάποιον. Τελικά, βρήκε καταφύγιο στην πυγμαχία, που τον βοήθησε να διαχειριστεί τον θυμό του.

Ο 32χρονος, πλέον, Χάρι μιλά και για τα 10 χρόνια που αφιέρωσε υπηρετώντας στον στρατό σαν αξιωματικός και για τις 2 φορές που πήγε στο Αφγανιστάν. «Αν κοιτάξεις πίσω στο γεγονός ότι έχασα τη μητέρα μου στην ηλικία των 12, σε μία κάποιου είδους δημόσια πλατφόρμα, και μετά όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν όταν βρίσκεσαι στο προσκήνιο, και αυτού του είδους ο ρόλος και οι πιέσεις που έρχονται μαζί του και μετά το να πηγαίνεις στο Αφγανιστάν και μετά να δουλεύεις στη μονάδα ανάρρωσης προσωπικού με όλους τους στρατιώτες, καθώς και το να ασχολείσαι με τα ζητήματα τους. Ο καθένας θα έβλεπε αυτό και θα έλεγε “ΟΚ, πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με εσένα, δεν μπορεί να είσαι εντελώς φυσιολογικός, πρέπει να υπάρχει κάτι λάθος”».

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι τυχόν ψυχολογικά του προβλήματα δεν έχουν σχέση με την παραμονή του στο Αφγανιστάν ούτε με κάποιου είδους μετατραυματικό στρες. «Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι δεν σχετίζεται με το Αφγανιστάν. Δεν είμαι από εκείνους που αναγκάστηκα να δω τον καλύτερό μου φίλο να ανατινάζεται δίπλα μου και να πρέπει να εφαρμόσω αιμοστατική ταινία και στα δυο τους πόδια. Ευτυχώς, δόξα τω Θεώ, δεν ήμουν ένας από αυτούς τους ανθρώπους».

Τέλος, ο Χάρι παραδέχτηκε ότι έχει ξαπλώσει στο ντιβάνι του ψυχιάτρου. «Το έχω κάνει μερικές φορές, περισσότερο από μερικές φορές, αλλά είναι υπέροχο. Λόγω της διαδικασίας που πέρασα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τώρα μπορώ να πάρω τη δουλειά μου στα σοβαρά, μπορώ να πάρω στα σοβαρά και την προσωπική μου ζωή επίσης και μπορώ να ρίξω αίμα, ιδρώτα και δάκρυα σε πράγματα που πραγματικά κάνουν τη διαφορά και πράγματα που πιστεύω ότι θα κάνουν τη διαφορά σε όλους τους άλλους».

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη δημοσιογράφο της Telegraph, Μπραϊόνι Γκόρντον, που έχει εξομολογηθεί, στο παρελθόν, ότι χρειάστηκε να πολεμήσει κατά της βουλιμίας και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Η Γκόρντον, μάλιστα, θα συμμετέχει στον μαραθώνιο για την ψυχική υγεία στο Λονδίνο. Στη γραμμή του τερματισμού, θα βρίσκονται όχι μόνο ο πρίγκιπας Χάρι, αλλά και ο Γουίλιαμ με τη σύζυγό του, Κέιτ, για να δώσουν μετάλλια στους νικητές.

Tags: