Συνολικά 59 πυραύλους Τόμαχοκ εκτόξευσαν οι ΗΠΑ από αμερικανικό αεροπλανοφόρο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και όλοι πλέον θέλουν να μάθουν τι είναι αυτό το υπερόπλο, που θεωρείται ο βασιλιάς των επιθέσεων και κοστίζει σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.

Τόμαχοκ, στη γλώσσα των Ινδιάνων σημαίνει το τσεκούρι του πολέμου και ο συγκεκριμένος πύραυλος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1983 σαν απάντηση των Αμερικανών στους Ρώσους στο πλαίσιο του εξοπλιστικού ανταγωνισμού τους.

Είναι ένας υποηχητικός τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος, μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να εκτοξευθεί από πλοία επιφάνειας, υποβρύχια και αεροπλάνα.

Μπορεί μάλιστα να πλήξει το στόχο του υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ το μεγάλο του προσόν είναι ο τρόπο που πετάει μέχρι να πλήξει το στόχο του.

Χάρη στο υπερσύγχρονο σύστημα GPS που διαθέτει και το κομπιούτερ του που διαβάζει την επιφάνεια του εδάφους, μπορεί και αυξομειώνει το ύψος του πάνω από βουνά και πεδιάδες και να παραμένει χαμηλά από την επιφάνεια. Έτσι δεν μπορεί να εντοπιστεί από εχθρικά ραντάρ και όπως λένε στρατιωτικοί αναλυτές, «όταν τον δεις είσαι ήδη νεκρός».

Οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερους από 8.000 τέτοιους πυραύλους, οι οποίοι μπορούν επίσης να φέρουν γόμωση με πυρηνικά.

Ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, καθώς οι ΗΠΑ εκτόξευσαν εναντίον του Ιράκ 288 πυραύλους Τόμαχοκ, στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, αλλά και στο δεύτερο πόλεμο στον Κόλπο, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτοξεύθηκαν 725 πύραυλοι Τομαχοκ.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια με CEP που φτάνουν τα λίγα μέτρα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σταθερούς και θωρακισμένους στόχους, όπως εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκες πυρομαχικών, κ.α.

Τα χαρακτηριστικά των Τόμαχοκ είναι τα εξής:

Κατασκευαστής: General Dynamics και πλέον η Rayethon/Mc Donnell Douglas
Μήκος: 5,56 μέτρα. Μαζί με τον προωθητή 6,25 μέτρα.
Βάρος: 1.192 kg. Μαζί με τον προωθητή 1.440 κιλά. Διάμετρος: 51,81 cm.
Άνοιγμα φτερών: 2,67 μέτρα
Ακτίνα δράσης: Στόχοι ξηράς, συμβατική κεφαλή 1.104 χλμ.
Ταχύτητα: 880 χλμ/ώρα.
 

Tags: