Διίστανται οι απόψεις για το αν το σεξ είναι τελικά θέμα χημείας ή όχι. Αν ανήκεις κι εσύ στους… «χημικούς», τότε πιστεύεις στην ύπαρξη του «άλλου μισού», έχεις φύγει από κάποια σχέση που φαινομενικά ήταν τέλεια επειδή «κάτι δεν σου κολλάει» και πιστεύεις ότι το μυαλό παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την εμφάνιση.

Η αλήθεια είναι ότι, μέχρι εδώ, όλα αυτά ακούγονται λογικά. Μια νέα έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, θέλει να ανατρέψει τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η έρευνα αυτή υποστηρίζει ότι, όταν κάτι δεν πάει καλά, δεν είναι θέμα χημείας, αλλά εξαρτάται από το πώς εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε το σεξ: σαν πεπρωμένο ή σαν…δραστηριότητα. Δεν αφορά, δηλαδή, τα άτομα που γνωρίζεις, αλλά τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Νταλχάουζι υποστηρίζουν ότι τα άτομα που πιστεύουν ότι η αγάπη και το σεξ χρειάζονται χρόνο και δουλειά, εμφανίζονται πιο ευτυχισμένα, συγκριτικά με εκείνους που πιστεύουν σε «αδερφές ψυχές» και πιο ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή. Όσοι πιστεύουν στις «αδερφές ψυχές» και σε έννοιες παρεμφερείς, επενδύουν σε εξιδανικευμένες ιδέες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν απόλυτα στην πραγματικότητα, έχοντας πάντα το αίσθημα του ανικανοποίητου.

Οι ερευνητές εξηγούν για ποιο λόγο οι ρομαντικές προσωπικότητες ερμηνεύουν με υπερβολή και θεατρικότητα όποια προβλήματα προκύπτουν στη σχέση τους και πιστεύουν εντονότερα ότι δεν μπορούν να βρουν το ιδανικό τους ταίρι, άποψη που οδηγεί συχνά σε απογοήτευση.

Τέλος, η έρευνα υποστηρίζει ότι κάθε σχέση οφείλει να χαρακτηρίζεται από υγεία και ικανοποίηση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συζήτησης και της από κοινού προσπάθειας να λύσει το ζευγάρι τα προβλήματά του, σεξουαλικά ή μη, όποτε προκύπτουν.

 

 

Tags: