Τα φώτα της δημοσιότητας είδε ένα σπάνιο βίντεο, που δείχνει την πιο εχθρική φυλή του πλανήτη, τη Sentinelese. Η φυλή αυτή κατοικεί στο βόρειο νησί Sentinel του Ινδικού Ωκεανού, αποτρέποντας, με τη χρήση βίας, κάθε μορφή επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τα μέλη της φυλής κυκλοφορούν γυμνά και κρατούν τόξα και πέτρες στα χέρια τους, χρησιμοποιώντας τα ως όπλα. Το 2006, δυο ψαράδες είχαν πλησιάσει στο νησί τους λίγο πιο κοντά από το επιτρεπτό, προκαλώντας την οργή της φυλής, που τους σφάγιασε για εκδίκηση. Οι Sentinelese επιτίθενται, μάλιστα, ακόμα και σε αεροπλάνα και ελικόπτερα που πετούν κοντά στο νησί.

Η γλώσσα, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες της ιδιαίτερης, αυτής, φυλής είναι έννοιες άγνωστες, με την ινδική κυβέρνηση να έχει διακόψει κάθε προσπάθεια επικοινωνίας μαζί της, καθώς τα μέλη της είναι απολύτως εχθρικά και βίαια. Στο βίντεο, αναφέρεται ότι πιστεύεται από ερευνητές ότι οι Sentinelese είναι άμεσοι απόγονοι των πρώτων ανθρώπων της Αφρικής, που ζουν εκεί για περισσότερα από 60.000 χρόνια.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε με σιγουριά πόσοι μένουν στην ενδοχώρα, η έκταση της οποίας είναι σαν το Μανχάταν και αποτελεί μέρος των Ινδικών νησιών Άνταμαν,  αλλά οι εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής, είναι ότι υπάρχουν 40 με 500 ιθαγενείς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αφηγητής, λέγοντας ακόμη ότι «δεν έχει σημασία αν είσαι φίλος ή εχθρός, αν φτάσεις εκεί επίτηδες ή μετά από κάποιο ατύχημα, οι ντόπιοι θα σε υποδεχθούν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με δόρατα και βέλη».

Οι ιθαγενείς δεν απαρνούνται μόνο την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους αλλά και τη βοήθεια. Για παράδειγμα, μετά το φονικό τσουνάμι του 2004, που έπληξε τον Ινδικό Ωκεανό, η ινδική ακτοφυλακή προσπάθησε να στείλει δέματα με τρόφιμα, πετώντας τα με ελικόπτερο. Τότε, ένα μέλος της φυλής άρχισε να εκτοξεύει βέλη προς την ομάδα διάσωσης.

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία οι Sentilese δεν υπήρξαν επιθετικοί προς τους ξένους ήταν όταν ένας ερευνητής με την ομάδα του προσέγγισαν το νησί, στις 4 Ιανουαρίου του 1991. Τότε, 28 άνδρες και παιδιά τούς πλησίασαν κι έκαναν μια καλή χειρονομία πριν επιστρέψουν στο δάσος τους.

Τέλος, αναφέρεται ότι αν και ιδιαίτερα επιθετικοί, οι Sentilese μπορεί να είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι, χωρίς αντισώματα κι ανοσία σε απλές ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα. Επομένως, δεν είναι απίθανο να εξουδετερωθούν κάποτε από μια επιδημία.


Tags: