Όσοι αγαπούν το καλό φαγητό, είναι ικανοί να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του κόσμου, προκειμένου να δοκιμάσουν εδέσματα από τα χέρια διάσημων σεφ. Όσοι, όμως, αγαπούν την παραδοσιακή κουζίνα και βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, επισκέπτονται το εστιατόριο «Enoteka Maria», του Τζόντι Σκαραβέλα, που δίνει κυριολεκτική διάσταση στη φράση «φαγητό της γιαγιάς».

Το εστιατόριο αυτό άνοιξε τις πύλες του το 2006 κι απασχολεί… γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου! Οι γιαγιάδες-σεφ έχουν καταγωγή, μεταξύ άλλων, από τη Ρωσία, την Ιταλία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τις Φιλιππίνες. Κάθε μέρα, μαγειρεύουν δυο από αυτές: μια Ιταλίδα και μια από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο Σκαραβέλα αποφάσισε να ανοίξει το εστιατόριο αυτό όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του. Λόγω της ιταλικής καταγωγής του, η κουζίνα του αρχικά φιλοξένησε Ιταλίδες γιαγιάδες. Σε συνέντευξή του στο Refinery29 είχε πει ότι «όταν βλέπω μία Ιταλίδα γιαγιά στην κουζίνα να μαγειρεύει αισθάνομαι ασφάλεια», ενώ παρατήρησε ότι οι πελάτες του λάτρευαν να συνομιλούν με τις «σεφ» του εστιατορίου. Τότε, πήρε την απόφαση να εντάξει στην κουζίνα του γιαγιάδες κι από άλλα μέρη του κόσμου.

Το εστιατόριο δεν το επισκέπτονται μόνο Νεοϋορκέζοι, αλλά τουρίστες και καλοφαγάδες απ’ όλον τον κόσμο! Δέχεται καθημερινά κρατήσεις από Αυστραλία, Αγγλία και, φυσικά, Ιταλία. Ο Σκαραβέλα δηλώνει «κολακευμένος», καθώς «έρχονται πάρα πολλοί πελάτες και από το Μανχάταν. Είναι κολακευτικό, επειδή στο Μανχάταν υπάρχει ένα εστιατόριο ανά έξι μέτρα, αλλά παίρνουν το φέρι μποτ κι έρχονται στο δικό μου εστιατόριο για σπιτικό φαγητό».

Οι γιαγιάδες σεφ που μαγειρεύουν κάθε μέρα δέχονται κομπλιμέντα και κολακευτικά σχόλια για τις ικανότητές τους στη μαγειρική, ενώ συχνά εισπράττουν και το χειροκρότημα των πελατών τους.

Η κάθε γιαγιά μαγειρεύει κυρίως παραδοσιακά πιάτα από τη χώρα της. Από το «Enoteca Maria» δεν θα μπορούσε να λείπει η…Ελληνίδα γιαγιά! Η γιαγιά Πλουμίτσα είναι από τη Χίο κι εκπροσωπεί την ελληνική κουζίνα.

Οι γιαγιάδες-σεφ θεωρούν η μία την άλλη φίλη και λειτουργούν σαν μια μεγάλη οικογένεια. Μπορεί να καραδοκεί το εμπόδιο της γλώσσας κάθε λεπτό, όμως εκείνες, με σπαστά αγγλικά και με τη βοήθεια των πολύγλωσσων σερβιτόρων, βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν.

Γιαγιάδες του κόσμου ενωθείτε!

Το 2011, ο Σκαραβέλα άρχισε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού βιβλίου, με τίτλο «Γιαγιάδες του Κόσμου». Το βιβλίο περιλαμβάνει συνταγές που κάθε χρήστης μπορεί να ανεβάσει στο διαδίκτυο, στη μητρική του γλώσσα, αρκεί να είναι της γιαγιάς του. Η συνταγή πρέπει να συνοδεύεται από 3 φωτογραφίες κι ένα σύντομο βιογραφικό της γιαγιάς. Ο στόχος και το όραμά του για το βιβλίο αυτό είναι να αποτελέσει τη μεγαλύτερη συλλογή συνταγών κι αναμνήσεων των γιαγιάδων όλου του κόσμου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αεικίνητες γιαγιάδες ξεκίνησαν, πριν λίγες μέρες, να παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής, εξηγώντας πώς μπορεί κανείς να φτιάξει τα ξεχωριστά τους πιάτα. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή στα μαθήματα, δεν μπορούν, όμως, να επιλέξουν ποια γιαγιά θα τους διδάξει τα μυστικά της κουζίνας.

Tags: