Μπορεί ο αρχαιολογικός χώρος να μην συνάδει «κατά προορισμό και κατά χρήση» όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός Νόμος, με ένα τηλεπαιχνίδι, ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού,  με τη βούλα του… Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) , παραχώρησε το στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης για τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου της νορβηγικής σειράς Mesternes Mester”  («Οι Πρωταθλητές των Πρωταθλητών») που κινείται στη λογική του Survivor.

Όπως σας γράψαμε από το star.gr, η εκπομπή είχε συνολικά δέκα επεισόδια και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία  (Καλαμάτα, Βέργα, Μάνη, Πύλο, Βοϊδοκοιλιά, Μεθώνη) προβάλλοντας τις παραλίες και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής στο εξωτερικό.

Φυσικά, αυτό είναι πολύ καλή διαφήμιση για τη χώρα μας και για τον τουρισμό στην Ελλάδα, ωστόσο, δημιουργεί ερωτήματα καθώς πριν περίπου ένα μήνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα της εταιρείας Gucci για επίδειξη μόδας υψηλής ραπτικής εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. 

Η έφορος Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση- Κεχαγιά σημειώνει ότι υπήρχε άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη σουηδική παραγωγή και ότι ως επακόλουθο αυτής της άδειας, δόθηκε και πέρσι άδεια στους νορβηγούς από την τοπική εφορεία Αρχαιοτήτων. Τα γυρίσματα έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, τη μία μέρα σημειώθηκε η καταιγίδα και τους σάρωσε όλα τα τεχνητά εμπόδια που είχαν τοποθετηθεί για τους αθλητές. Την επομένη, κατόρθωσαν να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους.

Καλό θα ήταν πάντως, πριν δοθεί οποιαδήποτε άδεια να εξετάζονται με προσοχή τα σχετικά αιτήματα και με σεβασμό στους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας που είναι ο βασικός πυρήνας της "βαριάς βιομηχανίας" του τουρισμού.

 

 

 

Tags: