Την βλέπεις καθημερινά να στέκει εκεί, στην κορυφή της Αθήνας, ενίοτε πίσω από γκρίζα σύννεφα ή το νέφος της πολύβουης πόλης και μπορεί πολλές φορές να μην της δίνεις και πολλή σημασία, όμως αρκεί ένα λεπτό με το που πατήσεις στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης για να σε διαπεράσει σαν ηλεκτρικό ρεύμα η απίστευτη ενέργεια του χώρου και να σε πλημμυρίσει το αστείρευτο φως της.

Ο περίπατος στην Ακρόπολη, είτε με ήλιο, είτε με συννεφιά είναι πάντα μια απόλαυση.

Περπατώντας πλάι στον Παρθενώνα πλημμυρίζει από δέος και χωρίς να το ελέγχεις, σαν μαγεμένος, σταματάς για να θαυμάσεις το αριστούργημα του Φειδία, το σύμβολο της Δημοκρατίας, το θησαυρό του παγκόσμιου πολιτισμού.

Λίγο πιο δίπλα οι Καρυάτιδες… αντίγραφα φυσικά, αφού οι γνήσιες κόρες βρήκαν μόνιμη προστασία πλέον στο Μουσείο της Ακρόπολης, κόβουν την ανάσα, ενώ η θέα της Αθήνας σε όποια γωνιά του Ιερού Βράχου κι αν σταθείς είναι απλά μαγική.

Εξίσου μυστηριακή η ατμόσφαιρα και στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, όπου αν σταθείς έστω και λίγο θα ακούσεις σίγουρα κάποια μελωδία και το χειροκρότημα του εκστασιασμένου πλήθους.

Κι αν κι εσείς έχετε πολύ καιρό να επισκεφτείτε την Ακρόπολη, θεωρώντας τη δεδομένη, σαν τη μάνα που βρίσκεται πάντα εκεί, περιμένοντας πότε το παιδί να στραφεί σε αυτήν όταν την έχει ανάγκη, μην το αμελήσετε πολύ, η βόλτα αυτή θα είναι λυτρωτική.

 

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Tags: