Σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου, εκεί που οι ρομαντικοί δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης κάτω από τα πέτρινα βλέμματα Αγίων και πάνω από τον μεγάλο ποταμό Μολδάβα, στην ιστορική Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα, βρέθηκε το star.gr.

Εδώ και εξακόσια χρόνια η Γέφυρα του Καρόλου εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Τσεχικής πρωτεύουσας, όπως και τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους. Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας, κορυφαίο έργο της αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Το μήκος της πεζογέφυρας είναι 516 μ, το πλάτος 9,5 μ και στηρίζεται σε 16 πυλώνες. Τριάντα αγάλματα που την διακοσμούν και χρονολογούνται από το 1700 -στην πλειοψηφία τους μπαρόκ ρυθμού-, την μεταμόρφωσαν σε μια υπαίθρια γλυπτοθήκη.

Οι πιο διάσημοι γλύπτες της εποχής συμμετείχαν στη διακόσμηση της γέφυρας. Με αφετηρία το 1965, όλα τα αγάλματα έχουν αντικατασταθεί συστηματικά από αντίγραφα και τα πρωτότυπα έχουν εκτεθεί στο lapidarium του Εθνικού Μουσείου.

Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ', προς τιμην του οποίου και φέρει τ' όνομά της, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Ήταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841.

Βίντεο 360 μοίρες: Η βόλτα στα στενά της Πράγας λίγο πριν αντικρίσετε την εντυπωσιακή Γέφυρα του Καρόλου

 

 

Η γέφυρα ονομάστηκε αρχικά «Πέτρινη Γέφυρα» (Kamenný Most) ή «Γέφυρα της Πράγας» (Pražský Most) και από το 1870 «Γέφυρα του Καρόλου».

Να σημειωθεί ότι ο αυτοκράτορας Κάρολος Δ΄ τοποθέτησε την θεμέλια λίθο στις 9. 7. 1357 στις 5:31 το πρωί. Η ημερομηνία και η ώρα αυτή δεν επιλέχτηκε τυχαία, αλλά πρόκειται για μαγικό αριθμό, που τον συμβουλεύτηκε από αστρολόγους.

Ο χορός των αγαλμάτων γέφυρα του Καρόλου

Στο κέντρο της γέφυρας, θα αντικρίσετε το πιο διάσημο από όλα, το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη Νέπομουκ, του αγαπημένου Αγίου της Πράγας. Ο θρύλος λέει ότι όποιος ακουμπήσει το χρυσό ανάγλυφο στη βάση του, θα επιστρέψει σύντομα και πάλι στην Πράγα.

Στο σημείο μάλιστα που φέρεται να πέταξαν στο ποτάμι του Μολδάβα τον Άγιο, θα συναντήσετε πάνω στα κάγκελα του μικρού μνημείου δεκάδες κλειδαριές επιθυμιών που αφήνουν οι επισκέπτες, ενώ και εδώ οι περισσότεροι αγγίζουν τα χρυσά αστέρια και κάνουν μια ευχή.

Άλλα αγάλματα που ξεχωρίζουν είναι το άγαλμα της Αγ. Άννας, προστάτιδας των γυναικών που κυοφορούν και του γάμου, το άγαλμα του Αγίου Λούθγκαρντ, που θεωρείται το πιο αριστουργηματικό, του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και του ιππότη Μπρούνσβικ.

Βίντεο 360 μοίρες: Όταν η βόλτα στην Γέφυρα του Καρόλου τελειώνει και εισέρχεστε στη Mala Strana.

 

Tip

Είναι μία από τις ωραιότερες γέφυρες, μοναδικά γραφική, ιδανική για ρομαντική βόλτα. Να την επισκεφτείτε μέρα για να μπορέσετε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες της γέφυρας αλλά και βράδυ όπου το τοπίο αλλάζει, καθώς τα φώτα της γέφυρας αλλά και το φωτισμένο κάστρο προσθέτουν μαγεία στην βόλτα σας. 

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

Tags: