Δέηση στη μνήμη των πεσόντων στα Ίμια τελέστηκε την Κυριακή στον Πειραιά στο μνημείο του Παναγιώτη Βλαχάκου, ο οποίος μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και τον Έκτορα Γιαλοψό κατέπεσαν με ελικόπτερο στην περιοχή,  τη νύχτα της κρίσης πριν από 21 χρόνια.

Ο κυβερνήτης Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου την 31η Ιανουαρίου του 1996. Την τραγική βραδιά που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου την Ελλάδα με την Τουρκία.

Είκοσι ένα χρόνια μετά  οι συγγενείς τους, πλήθος απλών πολιτών και μέρος του πολιτικού κόσμου τίμησε τα τρία παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και τη σημαία.

«Οι Τούρκοι δε θα πάρουν σπιθαμή από το έδαφος μας», δηλώνει στο Star, ο αδελφός του Παναγιώτη Βλαχάκου, σχολιάζοντας τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

« Επιδιώκουν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να αποκτήσουν κάτι, το οποίο είναι ελληνικό. Νομίζω ότι είναι αδιαπραγμάτευτο», είπε.

Την ίδια ώρα η  Καθημερινή δημοσιεύει τουρκικό χάρτη - ντοκουμέντο στον οποίο φαίνεται ότι η Τουρκία αναγνώριζε τα Ίμια ως ελληνικά.

Ο χάρτης εκδόθηκε το 1994, πριν την κρίση, από τη γενική διοίκηση χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή τα Ίμια αναγράφονταν ως Nisoi Limnia, με ελληνική ονομασία δηλαδή. Οι Τούρκοι επανεξέδωσαν τον χάρτη το 1997, μετά την κρίση των Ιμίων, αντικαθιστώντας το Limnia με την τουρκική ονομασία Kardak ada. 

Η Χρυσή Αυγή έκανε τη δική της εκδήλωση για την επέτειο της κρίσης των Ιμίων, όχι στο μνημείο της οδού Ρηγίλλης, όπως συνήθιζε, αλλά στα γραφεία του κόμματος.

« Προς τιμήν των γενναίων παλικαριών 20,11,00 Ας ανάψουν οι δάδες, προσκύνημα ιερό, λιβάνι στη μνήμη τους.  Να ανάψουν οι δάδες που δείχνουν τον ουράνιο δρόμο που διάλεξαν, το δρόμο του ηρωισμού», δήλωσε ο Ν. Μιχαλολιάκος.

 

Tags: