Το κέντρο της Αθήνας έχει μία ακαταμάχητη γοητεία και παρ’ όλες τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση, δεν έχει φθαρεί. Αυτό που το κάνει αξεπέραστο είναι οι κρυμμένοι «θησαυροί» που ανακαλύπτει κανείς περπατώντας κάθε κεντρικό δρόμο, κάθε στενό. Οι στοές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κέντρου.

Το star.gr, περιπλανήθηκε με την κάμερα 360° και αποτύπωσε όλα όσα στην καθημερινότητά μας περνούν απαρατήρητα. Με την διάθεση που έχει ένας ταξιδιώτης, μπήκαμε σε στοές, επίγειες και υπόγειες, περπατήσαμε στην Ομόνοια, την Πατησιών, τη Σταδίου, την Κολοκοτρώνη.

Μιλήσαμε και με καταστηματάρχες που διατηρούν μαγαζιά εντός των στοών. Μας είπαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για τη σημερινή εικόνα του κέντρου της Αθήνας.

 

 

Πώς είναι οι στοές σήμερα-Λίγα λόγια για την ιστορία τους

 

 

Οι περισσότερες εμπορικές στοές της Αθήνας παρουσιάζουν σήμερα την εικόνα της παρακμής και της εγκατάλειψης με λίγα καταστήματα να έχουν παραμείνει εντός τους. Οι παράγοντες που τις οδήγησαν στην κατάσταση αυτή είναι "κατά κύριο λόγο δύο: η αδυναμία να ακροαστούν το σφυγμό της εξέλιξης, και η πολυϊδιοκτησία που δεν επιτρέπει τη συνολική διαχείριση των καταστημάτων μιας στοάς".

Οι στοές του κέντρου της Αθήνας είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, σχεδιασμένες στα πρότυπα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών του Παρισίου, του Λονδίνου και του Μιλάνου, και είχαν κύριο σκοπό τη διευκόλυνση της διέλευσης των πεζών ανάμεσα από τα κτίρια που είχαν το μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου. Οι περισσότερες εμπορικές στοές της Αθήνας βρίσκονται κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου και γύρω από την πλατεία της Ομονοίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν περίπου 180 στοές.

Η περιπλάνηση του star.gr στις στοές του κέντρου της Αθήνας

Ξεκινήσαμε από την Ομόνοια και κατεβήκαμε στην Στοά Καταστημάτων. Η εικόνα με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι ήταν απογοητευτική. Μόνο τρία μαγαζιά έχουν μείνει ανοιχτά και οι ηλεκτρικές σκάλες δεν λειτουργούν.

«Τα πράγματα είναι πεσμένα. Το μαγαζί αυτό το έχουμε 35 χρόνια. Ο κόσμος δεν κατεβαίνει πια στην Ομόνοια και ειδικά τις υπόγειες στοές τις φοβούνται. Η κατάσταση είναι τόσο χάλια που τα μαγαζιά εδώ τα δίνουν τσάμπα, χωρίς ενοίκιο με μόνη υποχρέωση την πληρωμή των κοινόχρηστων και δεν έρχεται κανένας να νοικιάσει. Παλιά εδώ γινόταν χαμός. Τώρα αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις πως δεν υπάρχει πια ζωή στην Ομόνοια», λέει στο star.gr ο Γιώργος που διατηρεί κατάστημα στην εν λόγω στοά.

Στη συνέχεα περπατήσαμε στην Πατησιών, και μπήκαμε στη στοά Φέξη. Εκεί η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη. Ο κύριος Γιάννης που διατηρεί χρυσοχοεΐο, μας είπε πως η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας είναι η κύρια αιτία που τα πράγματα είναι πεσμένα. Μάλιστα ο ίδιος τον Αύγουστο του 2012 είχε πέσει θύμα ληστείας. Μία συμμορία Αλβανών, μέρα μεσημέρι μπούκαρε στο κατάστημά του με καλάσνικοφ και πυροβόλησε τον ηλικιωμένο πατέρα του ο οποίος επιχείρησε να τους εμποδίσει.

Κατεβήκαμε την στοά στην Πανεπιστήμιου 64, και μπήκαμε στη στοά Φίξ. Στενάχωρη και εκεί η εικόνα. Κατεβήκαμε τα σκαλιά και βρεθήκαμε έξω από το ιστορικό βιβλιοπωλείο Φλωράς. Έχει κλείσει εδώ και χρόνια ενώ ο κύριος Σπύρος Χατζηθεοδωρίδης, που διατηρεί κατάστημα εκεί από το 1983, μας είπε τα εξής «Νιώθω ερημιά, ψυχοπλάκωμα. Εδώ παλιά είχε δισκοπωλεία, φωτοτυπάδικα, ποδηλατάδικο.  Τώρα τίποτα».

 

Συνεχίσαμε στη στοά Σανταρόζα, με λίγα εναπομείναντα μαγαζιά ενώ η ψυχή μας μαύρισε όταν μπήκαμε στη Στοά του Βιβλίου. Εκεί που άλλοτε έσφυζε από ζωή, εκεί που φοιτητές συνέρρεαν για να πάρουν τα βιβλία που χρειάζονταν, τώρα έχουν μείνει ελάχιστα καταστήματα.

Τέλος κατεβήκαμε την Κολοκοτρώνη και τρυπώσαμε σε κάποιες από τις πιο γνωστές στοές.

Η περιπλάνησή μας έφτασε στο τέλος της…. Για ένα περίεργο λόγο παρ’ όλη την ερημιά και την εγκατάλειψη που επικρατεί στις στοές του κέντρου της Αθήνας, η αίγλη τους δεν έχει χαθεί. Σαν να διατηρούν την ελπίδα ότι θα αναβιώσουν και πάλι οι παλιές καλές εποχές.

 

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Tags: