Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά από τις άλλες, όπως την ονειρεύονταν εδώ και χρόνια, αποφάσισαν να κάνουν δυο φίλοι και λάτρεις του ορειβατικού σκι.

Για τον Νικηφόρο Στειακάκη και τον Χρήστο Τσούτσια ο λόγος, οι οποίοι συνδύασαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, απολαμβάνοντας αφ΄ενός στο έπακρο την αγάπη τους για την «πούδρα» (δηλαδή την ποιότητα του χιονιού μόλις κοπάσει η κακοκαιρία) και αφ’ ετέρου διαφημίζοντας διεθνώς τις δυνατότητες της χώρας μας στο ορειβατικό σκι.

ΠΟΥΔΡΑ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ-PIERRACRETA

Το star.gr, επικοινώνησε με τον Νικηφόρο Στειακάκη, ο οποίος μας αποκάλυψε πώς είναι να ζεις 7 ημέρες σε ένα απομονωμένο καταφύγιο δίχως οδική πρόσβαση στο βουνό, τις 2 εκ των οποίων κλειδαμπαρώθηκαν μέσα στο καταφύγιο, καθώς η κακοκαιρία ήταν στο peak της:

«Το σκεφτόμασταν 2-3 χρόνια αλλά δεν μας καθόταν. Λέγαμε πως μόλις έρθει μια δυνατή κακοκαιρία, θα πάμε να κλειστούμε!» μας είπε ο Νικηφόρος ο οποίος είναι μηχανικός Τηλεπικοινωνιών στον ΟΤΕ, αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι το βουνό και κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με αυτό.

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΘΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

ΠΩΣ «ΕΠΙΒΙΩΣΑΝ» ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΚΟΠΑΣΕ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

«Είχαμε κουβαλήσει σακίδια 25 κιλών ο καθένας, με τις προμήθειες. Το καταφύγιο έχει γκάζι και μια φιάλη, κάποια στοιχειώδη κουζινικά και διώροφα κρεβάτια όπου γίνεται η διαμονή το καλοκαίρι με κουβέρτες. Εμείς πήγαμε με υπνόσακους, πουπουλένια μπουφάν και κατάλληλο ρουχισμό. Κλειδαμπαρωθήκαμε 2-3 μέρες εκεί! Στο συγκεκριμένο καταφύγιο δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί εκεί. Είναι στην καρδιά των Λευκών Όρεων. Ακόμα και το καλοκαίρι δεν το προσεγγίζεις με δρόμο. Ίσως είναι από τα πιο απομονωμένα στην Ελλάδα».

Αν και είχαν όλα όσα έπρεπε μαζί τους, ο Νικηφόρος δεν κρύβει πως «μείναμε εκεί, περιμέναμε την κακοκαιρία να έρθει και να κοπάσει.

«Τις πρώτες ημέρες αφότου κοπάσει μια κακοκαιρία, υπάρχουν φοβερές συνθήκες για χιονοδρομία. Το χιόνι δεν είναι σφιχτό ούτε έχει παγώσει, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, είναι αυτό που λέμε πούδρα. Όμως επειδή σε αυτή την κατάσταση δεν διατηρείται για πολλές μέρες για να μπορέσεις να το απολαύσεις, πρέπει να είσαι μέσα στο βουνό όταν θα λήξει η κακοκαιρία. Το κρύο ήταν ζόρικο, παρόλο που πήγαμε εξοπλισμένοι. Μόνο όταν μπαίναμε στους υπνόσακους μας μπορούσαμε να ζεσταθούμε μέχρι τα ακροδάχτυλα. Για 2 μέρες κλείσαμε το καταφύγιο.Αναγκαστήκαμε να μονώσουμε την πόρτα. Την στοκάραμε με χιόνι, κάποια κουρέλια και αλουμινοκουβέρτα. Κάτι αντίστοιχο κάναμε και με τα παράθυρα. Ήμασταν χωρίς φως μέσα στο καταφύγιο. Βρήκαμε και μια τράπουλα και παίζαμε μπιρίμπα για να περνά η ώρα. Κοιτούσαμε το ρολόι για να ξέρουμε αν είναι μέρα ή νύχτα. Τρώγαμε και πίναμε βέβαια βασιλικά».

ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

Και φυσικά, επειδή το 2017 τους βρήκε…  «οικειοθελώς εγκλωβισμένους», δεν παρέλειψαν να το γιορτάσουν κάνοντας ρεβεγιόν:

«Κάθε μέρα τρώγαμε σούπα, με αποξηραμένα μανιτάρια, και κρεατάκι ταρτάρ» μας λέει ο Νικηφόρος Στειακάκης.

Όσο για το αν φοβήθηκαν κάποια στιγμή;

«Και εγώ και ο Χρήστος ο Τσούτσιας έχουμε εμπειρία από βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δεν ήταν κάτι άγνωστο σε μας. έχουν υπάρξει στο παρελθόν αποστολές στα Ιμαλάια, ενώ ο Χρήστος είναι κινηματογραφιστής βουνού. Υπήρχε εξοπλισμός και εμπειρία δεν πήγαμε στην τύχη, ούτε πήραμε ρίσκο».

ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΘΑΜΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Όπως μας εξήγησε ο Νικηφόρος Στειακάκης, η χώρα μας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις υποδομές της Ελβετίας ή της Γαλλίας στα χιονοδρομικά, μπορεί όμως να το κάνει στο ορειβατικό σκι, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες:

«Το ορειβατικό σκι δεν χρειάζεται υποδομές. Με ιδίες δυνάμεις προωθείσαι στο βουνό, κάνεις την βόλτα και κατεβαίνεις. Είμαστε world class destination. Δεν παιζόμαστε. θα έρθεις, θα κάνεις ορειβατικό σκι, θα δοκιμάσεις την ελληνική γαστρονομία, και την επόμενη στιγμή αφού κάνεις σκι μπορείς να τρως ψάρι στην ακροθαλασσιά ή να ρίξεις μια βουτιά. Σε αυτό δεν μπορούν να μας συναγωνιστούν πολλά μέρη στον κόσμο. Ακόμα και στη Νορβηγία που μπορείς να κάνεις σκι και να βλέπεις δυο πελάγη ταυτόχρονα (που αυτό το προσφέρει η Ελλάδα σε πολλά της βουνά), δεν υπάρχουν αυτά τα χρώματα και αυτό το πακέτο επιλογών».

ΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Μάλιστα τόνισε πως «σκοπός μας ήταν να προωθήσουμε την εν λόγω δραστηριότητα, που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Κρήτη αλλά και για την Ελλάδα. Δεν είμαστε κάποια εταιρία ή βγάζουμε χρήματα από αυτό, μας αρέσει πάνω απ΄όλα και το κάνουμε. Θέλουμε να ξυπνήσουμε την δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς ξένοι που έχουν έρθει μας έχουν βοηθήσει να καταλάβουμε πως είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Δεν πιστεύαμε και εμείς πως έχουμε κάποιο δυναμικό σαν χώρα, αλλά τελικά έχουμε. Οι υποδομές μας, τα βουνά, υπάρχουν και είναι εκπληκτικά».

Τέλος, ο Νικηφόρος Στειακάκης δεν έκρυψε πως μετά τα video που κυκλοφόρησαν από το Pierracreta, δέχτηκαν πολλά μηνύματα από το εξωτερικό:

«Ο Χειμώνας στη Γαλλία και στην Ισπανία ήταν φτωχός μέχρι και τον Ιανουάριο. Οπότε όλοι έστρεψαν αλλού το βλέμμα τους για το πού πήγε η κακοκαιρία. Ήρθαν και Γάλλοι, που έκαναν σκι στον Ψηλορείτη και έγραψαν ένα άρθρο σε γνωστό site του εξωτερικού περιγράφοντας τις καταπληκτικές συνθήκες χιονοδρομίας που βρήκαν με εκτενές φωτογραφικό υλικό. Από τον Καναδά μας έστειλαν μηνύματα ρωτώντας “τι κάνετε εκεί; Μα έχει χιόνια η Ελλάδα;”»

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

 

Tags: