Ξυπνήσατε και δεν έχετε όρεξη να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Νιώθετε μια μελαγχολία και δεν θέλετε να μιλήσετε σε άνθρωπο; Μην αγχώνεστε, το αίσθημα αυτό είναι λόγω της… ημέρας, αφού σήμερα θα ζήσουμε τη Blue Monday, την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Εδώ και μερικά χρόνια, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, έχει ονομαστεί «Blue Monday» και θεωρείται διεθνώς η πιο μελαγχολική της χρονιάς.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2005, όταν ο ακαδημαϊκός Δρ. Κλιφ Αρνάλ, χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο.

Κάτι ο άδειος τραπεζικός λογαριασμός μετά τις γιορτές, κάτι ο κακός καιρός του Ιανουαρίου, κάτι το μεγάλο χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από τις επόμενες γιορτές, επιβαρύνουν σύμφωνα με τον Δρ. Αρνάλ την ψυχολογία μας κι έτσι κάπως προέκυψε και η Blue Monday.

Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα επιστημόνων της ψυχικής υγείας που θεωρεί  ότι ο συγκεκριμένος τύπος εξίσωσης είναι άκυρος επιστημονικά, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνα παραπλανητικός, αφού όσοι πάσχουν από κατάθλιψη δεν επηρεάζονται συναισθηματικά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πάντως αν κι εσείς αισθάνεστε μια μελαγχολία χωρίς λόγο, κάντε κάτι ευχάριστο για να αλλάξει η διάθεσή σας, όπως μια βόλτα στο γυμναστήριο, ένας καφές με φίλους, ένα σινεμά, ή ό,τι άλλο σας κάνει κέφι.  

Tags: