Τρεις πρόσφυγες, τρεις διαφορετικές ιστορίες. Άγνωστοι μεταξύ τους, ξενιτεύτηκαν από τις πατρίδες τους, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Τώρα έσμιξαν στη Θεσσαλονίκη, και πέρασαν μαζί τη μέρα των Χριστουγέννων.

Η Αβιν, 21 ετών, ήρθε τον περασμένο Φεβρουάριο, από το Ιράκ στην Ελλάδα με τον 27χρονο σύζυγό της, με το όνειρο να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Πρόλαβαν και γνώρισαν τη φρίκη της Ειδομένης, και μετά φιλοξενήθηκαν σε hot spot, όπου πριν από πέντε μήνες γέννησε το αγγελούδι της. Τώρα δείχνει να συμβιβάζεται με την ιδέα να μείνει για πάντα στην Ελλάδα.

«Αν βρει ο άντρας μου δουλειά και μπορεί να τακτοποιηθεί εδώ, θα μπορούσαμε να μείνουμε στην Ελλάδα». Αν και μουσουλμάνα, στο Ιράκ συχνά περνούσε οικογενειακώς, όπως λέει, τη μέρα των Χριστουγέννων με Χριστιανούς της Μοσούλης.  «Κάναμε, έκαναν γλέντια κι εγώ πήγαινα, γιατί περνούσα καλά».

Στην ίδια ηλικία είναι και ο Βάϊ… Έφυγε από τη Δαμασκό για την Ευρώπη, με σκοπό να συνεχίσει τις σπουδές του στη χημεία. Τώρα αναγκάζεται να αναθεωρήσει πολλά από τα όνειρά του.

 «Ψάχνομαι όπως κάθε νέος στην ηλικία μου. Πρέπει να ανοίξω το δρόμο μου μόνος μου. Θέλω να μαθαίνω συνέχεια. Μπορώ να κάνω τα πάντα. Πηγαίνω εδώ, πηγαίνω εκεί. Δεν βάζω περιορισμούς».

Πολυάριθμη κοινότητα η χριστιανική στη Συρία, με τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται με όλες τις παραδόσεις. Τουλάχιστον, μέχρι τον εμφύλιο. Συχνά με συντροφιά και μουσουλμάνων.

 «Σίγουρα είναι αλλιώς να είσαι με την οικογένεια, με φίλους, με όλους τους γνωστούς. Αλλά κι εδώ κάνω καινούργιες γνωριμίες. Γλεντήσαμε μαζί τα Χριστούγεννα».

Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση του Ραφίφ. Ήρθε πριν από αρκετά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, για να φοιτήσει στη Νομική. Σήμερα δικηγορεί, και πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Ενώ έλαβε και το αρχαιοελληνικό όνομα Φοίβος.

Πάντα όμως το μυαλό του είναι στους δικούς του ανθρώπους στη Συρία. «Το αίμα νερό δεν γίνεται. Είναι αίμα μου. Είναι νύχτες που δεν έχω κοιμηθεί. Ανησυχώ πάρα πολύ για τον κόσμο».

Οι τρεις αυτοί μετανάστες, γιορτάζουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, φιλοξενούμενοι της οργάνωσης «Οικόπολις». Μάλιστα δέθηκαν μεταξύ τους, καθώς συμμετείχαν στις ετοιμασίες, το προηγούμενο τριήμερο. Όπως βλέπετε, διακόσμησαν και δεντράκια.

Tags: