Δύο φίλοι από τη Λαμία, ο Χρήστος Σολόπουλος και ο Θανάσης Θεοδώρου εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιούν μια πολύ πρωτότυπη δράση για να ευαισθητοποιήσουν τους συμπατριώτες τους στο ζήτημα των αστέγων.

Οι δύο φίλοι από τις 06:00 το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου μέχρι και τις 06:00 το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου θα βρίσκονται  στην Πλατεία Πάρκου κι εκεί θα ζήσουν όπως ακριβώς ζουν οι άστεγοι στους δρόμους.

(Ο Χρήστος Σολόπουλος)

Κουβέρτες και χαρτόκουτα θα τους προμηθεύσουν οι καταστηματάρχες της περιοχής, ενώ τα παιδιά καλούν όλο τον κόσμο να φέρει ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα που λήγουν έως το Μάρτιο τα οποία και θα δοθούν σε δομές αστέγων.

«Την ιδέα την πήραμε από το εξωτερικό και αποφασίσαμε να γίνουμε άστεγοι για μια μέρα, ώστε και να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση στη χώρα που έχει οδηγήσει εκατομμύρια κόσμου στα όρια της φτώχειας, αλλά και να προσφέρουμε σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη», λέει στο star.gr ο Χρήστος Σολόπουλος.

Την πρώτη χρονιά βέβαια ο κόσμος τους κοίταγε με έκπληξη και περιέργεια, με τον καιρό όμως η δράση αυτή αγκαλιάστηκε από τους απλούς πολίτες, οι οποίοι την έχουν στηρίξει με ενθουσιασμό.

«Στην αρχή μας κοιτούσαν περίεργα και αναρωτιόντουσαν τι κάνουμε. Σιγά σιγά όμως συνήθισαν με αποτέλεσμα την πρώτη χρονιά να μαζέψουμε αρκετά ρούχα και τρόφιμα, την επόμενη περισσότερα και φέτος ευελπιστούμε ακόμα πιο πολλά», λέει ο Χρήστος.

Όπως σημειώνει ο κόσμος κάθεται μαζί τους και τους κάνει παρέα, τους δίνει φαγητό και τους προσέχει.

«Είναι δύσκολο ακόμα και για μια μέρα, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτούς τους ανθρώπους που σε τέτοιες συνθήκες, με κρύο και παγωνιά μένουν στο δρόμο. Εμείς το κάνουμε για μια μέρα και μετά πάμε στη ζέστη του σπιτιού μας, για εκείνους όμως δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα της ζωής τους», τονίζει.

Οι ίδιοι λένε ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν για όσο μπορούν. Μάλιστα όπως λέει ο Χρήστος, στη Λαμία δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους αστέγους και όσα πράγματα καταφέρουν να μαζέψουν θα σταλούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λαμίας και από εκεί στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

«Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε γιατί αυτό που κάνουμε πιάνει τόπο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Στο πλευρό τους όπως κάθε χρόνο είναι οι Λαμιώτες, αλλά επίσης ο Διαδραστικός Σύλλογος Ραχιωτών «Αλόπη» και ο Αθλητικός Σύλλογος «Τραχίνα».

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Tags: