​Μια από τις πρώτες στοές στο κέντρο της Αθήνας, η στοά Αρσακείου ερημώνει…

Το 1900 υπήρξε σημείο συνάντησης όλης της καλής κοινωνίας των Αθηνών.Εκεί οι πλούσιοι της εποχής συγκεντρώνονταν για να δουν τις βιτρίνες των καταστημάτων και να πιουν τον καφέ τους, κάτω από την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή με τον υπέροχο θόλο.

Η εικόνα της στοάς σήμερα, δεν θυμίζει σε τίποτα τα παλιά χρόνιαΚλειστά καταστήματα, άστεγοι, και μουσικοί που παίζουν για το μεροκάματο με φόντο τα κατεβασμένα ρολά, συνθέτουν το σκηνικό.

Από τα περίπου 40 καταστήματα που φιλοξενούσε κάποτε η στοά, σήμερα έχουν απομείνει τρία!

Ο κόσμος πλέον περνάει βιαστικός, απλά για να κόψει δρόμο ανάμεσα στις δύο κεντρικές οδούς της πρωτεύουσας, αδιαφορώντας για τις παλιές καλές εποχές.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Το 1900 αποφασίστηκε η ανέγερση κτιρίου σε όλο το μήκος τού οικοπέδου επί της οδού Σταδίου, με ισόγεια καταστήματα και δύο ορόφους για τα εξωτερικά σχολεία της Εταιρείας. Ως αρχιτέκτων επέλεξαν τον Κωνσταντίνο Μαρούδη. Τα έργα επεκτάθηκαν προς την πλευρά των οδών Αρσάκη και Πανεπιστημίου και περιέλαβαν και τη στοά που βρισκόταν στην προέκταση της τότε οδού Πινακωτών (σήμερα Χαρ. Τρικούπη), δηλαδή τη γνωστή στοά Αρσακείου. Η στοά Αρσακείου εντυπωσιάζει με τη γυάλινη οροφή της στο κέντρο της οποίας διαμορφώνεται γυάλινος επίσης θόλος, επιτρέποντας έτσι στο φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο. Για την ανέγερση των νέων κτιρίων κατεδαφίστηκε το κτίριο της δωρεάς της Ελένης Τοσίτσα. Το 1907 ανατέθηκαν στον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ τα σχέδια της αναμόρφωσης της πρόσοψης των κτιρίων της οδού Σταδίου και η επισκευή των προσθηκών των καταστημάτων. Το 1937 άρχισε να κτίζεται το κινηματοθέατρο "Ορφεύς", το οποίο κατέλαβε την κεντρική αυλή τού τετραγώνου τού μεγάρου, αφού κατεδαφίσθηκαν κάποια κτίρια. Tο κτίριο αυτό ανακαινίσθηκε από την ΔΕΠΟΣ την δεκαετία του '90 και στεγάζει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΒΙΝΤΕΟ STAR