​Σαράντα τρία χρόνια μετά και η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει, με τα συνθήματά της να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Χιλιάδες κόσμου συρρέει από το πρωί στο Πολυτεχνείο, κρατώντας ένα λουλούδι, φόρο τιμής στα θύματα της Χούντας των συνταγματαρχών.

Το star.gr καταγράφει το χρονικό της φοιτητικής εξέγερσης.

polytexnio-7.jpg

14 Νεμβρίου 1973: Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου έχουν σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και βρίσκονται μέσα στο ίδρυμα αποφασισμένοι να ακουστεί η φωνή τους ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών.

image010.jpg

Ένας μικρός ραδιοφωνικός σταθμός έχει ήδη στηθεί και μεταδίδει τα μηνύματα των φοιτητών σε ακτίνα 300 μέτρων.

«Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός», «λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς», «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι μερικά από τα συνθήματα που φωνάζουν οι φοιτητές με την εξέγερσή τους να παίρνει παλλαϊκό και αντιδικτατορικό χαρακτήρα, ξεσηκώνοντας εργάτες, μαθητές, πολίτες αποφασισμένους να βροντοφωνάξουν την αντίστασή τους στη Χούντα.

polutexneio-1973-mesa-apo-ton-fako-tou-basili-karageorgou.jpg
Στις 15 Νοεμβρίου χιλιάδες κόσμου φτάνει στην Πατησίων, μπροστά από το Πολυτεχνείο ενώνεται με τους φοιτητές και φωνάζει: «έξι χρόνια αρκετά, δε θα γίνουνε επτά».

Μεγάφωνα τοποθετούνται στο Πολυτεχνείο και ο ραδιοφωνικός σταθμός καλύπτει πλέον όλη την Αττική.

08_polytexneio_pylh.jpg

Η πρώτη αντίδραση από το χουντικό καθεστώς έρχεται από τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος ζητεί να καταργηθεί το άσυλο. Η σύγκλητος παρά τις αφόρητες πιέσεις αντιστέκεται. Χρήματα, φάρμακα, τρόφιμα καταφτάνουν για τους φοιτητές που βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο.

Η νύχτα έχει πέσει, στο Πολυτεχνείο βρίσκονται πάνω από 20.000 άνθρωποι, ακούραστοι, αποφασισμένοι, δυνατοί και ενωμένοι να μείνουν εκεί μέχρι το τέλος.

61_1.jpg

Οι φοιτητές εκλέγουν νέα συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από 31 αντιπροσώπους και συντονίζουν την εξέγερση. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου ενημερώνει συνεχώς, σε λίγες ώρες ξημερώνει η 16η Νοέμβρη.

10-Κάγκελα Πολυτεχνείου - πανώ.jpg

Με το πρώτο φως της μέρας ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί. Η αστυνομία ζητά τη συνδρομή του στρατού και τα τανκς βγαίνουν πλέον στους δρόμους.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Φοιτητών ανακοινώνει το επαναστατικό μανιφέστο της εξέγερσης:

«Αρχίζοντας πολιτικό αγώνα οι φοιτητές και οι Έλληνες εργαζόμενοι που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον Ελληνικό Λαό να συσπειρωθεί γύρω τους, να αγωνιστεί μαζί τους ως την τελική νίκη. Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία…».

Κόσμος αρχίζει και πάλι να φτάνει στο Πολυτεχνείο. Η Χούντα χάνει την ψυχραιμία της και η αστυνομία καταφεύγει πλέον στη βία. Ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις φοιτητών και όχι μόνο με τους αστυνομικούς οι οποίες επεκτείνονται σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Η αστυνομία πετάει δακρυγόνα και οι πολίτες απαντούν με ξύλα και πέτρες.

2.jpg

Ώρα 19:00… οι πρώτοι τραυματίες βρίσκουν καταφύγιο στο Πολυτεχνείο που έχει πλέον μετατραπεί σε νοσοκομείο.

Από το ραδιοφωνικό σταθμό οι φοιτητές κάνουν έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς, παρά την καταστολή όμως δεν υποχωρούν.

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Όλοι ενωμένοι», «Ελλάς Ελλήνων Φυλακισμένων», οι φωνές τους ενώνονται και ακούγονται σε ολόκληρη την πόλη.

Οικοδόμοι, εργάτες, μαθητές, στήνουν οδοφράγματα, ανάβουν φωτιές κλείνουν τους δρόμους με τρόλεϊ και λεωφορεία.

1rei6b.jpg

Ώρα 22:00, ακούγονται και πάλι πυροβολισμοί. Η εντολή είναι σαφής… «ρίξτε στο ψαχνό». Ο Διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεως ζητάει εγγράφως τη συνδρομή του στρατού και την καταστολή των ταραχοποιών.

Οι μάχες κλιμακώνονται… οι τραυματίες αυξάνονται, η φωνή του εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού συγκλονίζει.

Το κέντρο ερημώνει, τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους με προορισμό το Πολυτεχνείο. Ξημερώνει 17η Νοέμβρη.

pol.jpg

Τα τρία άρματα του στρατού φτάνουν στο πολυτεχνείο και παρατάσσονται μπροστά στην κεντρική πύλη. Οι φοιτητές δεν υποχωρούν.

Σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα φωνάζουν ακόμα πιο δυνατά συνθήματα, είναι αποφασισμένοι να μη σκύψουν το κεφάλι.

Από το ραδιοφωνικό σταθμό ο εκφωνητής, Δημήτρης Παπαχρήστος απευθύνεται στους φαντάρους με σπαρακτικό τρόπο:

«Αδέλφια μας στρατιώτες δε θα σκοτώσετε τα αδέλφια σας. Αδέλφια μας στρατιώτες πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τα αδέλφια σας, να χυθεί ελληνικό αίμα. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι».

03:00 ξημερώματα 17ης Νοέμβρη: Η Χούντα είναι αποφασισμένη να καταστείλει την εξέγερση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα την πνίξει στο αίμα.

17-11-1973.jpg

Λίγο πριν το τανκ ρίξει την πύλη του Πολυτεχνείου, ο Δημήτρης Παπαχρήστος ουρλιάζε��:

«Πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τα αδέρφια σας, να χυθεί ελληνικό αίμα; Όλοι πιστεύουμε στη λευτεριά και ΄γω πάλι πρώτος αρχίζω τον Εθνικό Ύμνο, αυτό το αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας. Σε γνωρίζω από την κόψη…».

Οι φοιτητές οπισθοχωρούν, αστυνομικοί και στρατιώτες εφορμούν με πραγματικά πυρά, 34 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι νεκροί.

eleutheriaphoto1-630x410.jpg

Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ήταν εκείνοι που ξεψύχησαν αργότερα επειδή δεν διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, ώστε να διαφύγουν τη σύλληψη.

Συλλαμβάνονται 840 άτομα, μετά τη Μεταπολίτευση όμως είπαν ότι ο αριθμός αυτός ίσως να έφτασε και τους 2.500.

05:00 το πρωί τα τανκς αποχωρούν, στις 11:00 κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος και βρισκόμαστε πλέον στην αρχή του τέλους της Χούντας. Στις 25 Νοεμβρίου ο Παπαδόπουλος είναι παρελθόν μετά το πραξικόπημα του Ιωαννίδη, οι συνέπειες όμως της Χούντας δεν σταματούν εδώ. Ακολουθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η διχοτόμηση του νησιού που αποτελεί μόνιμη πλέον πληγή που πονάει.