​Ο Άρης και ο Κώστας Κωνσταντινίδης γεννήθηκαν στην Κρύα Βρύση Πέλλας και από την κούνια τους βρέθηκαν μέσα στα καπνοχώραφα της περιοχής, όπου ο παππούς και οι γονείς τους καλλιεργούσαν καπνά για την βιομηχανία. Οπότε και η δική τους ενασχόληση με την καλλιέργεια καπνού ήταν μάλλον φυσικό επακόλουθο, συνεχίζοντας έτσι την οικογενειακή παράδοση.

Το έναυσμα για την ενασχόληση με τα πούρα

Το 2006 όμως με την αποσύνδεση της καπνοπαραγωγής από την επιδότηση ήρθε η απόλυτη ανατροπή του σκηνικού, χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα στο διεθνές σκηνικό.

«Αυτό για μας ήταν απαράδεκτο, γιατί γνώριζα την ποιότητα της πρώτης ύλης που παράγω, δηλαδή του καπνού. Θεωρούσαμε αδιανόητο ενώ δεν έχει αλλάξει το διεθνές σκηνικό να μας υποχρεώνουν να σταματήσουμε την παραγωγή. Οι περισσότεροι αγρότες ερμήνευσαν την οδηγία της ΕΕ λάθος. Ουσιαστικά αυτό που έλεγε ήταν ότι αποσυνδέω τη χρηματοδότηση από την παραγωγή και σε αφήνω ελεύθερο με προσανατολισμό στην αγορά», λέει στο star.gr, ο Άρης Κωνσταντινίδης.

vamma4.jpg

(Τα αδέλφια Άρης και Κώστας Κωνσταντινίδης)

Αυτό λοιπόν ξεκινούν να υλοποιήσουν τα δύο αδέλφια. Έχοντας ως αφετηρία ότι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας καπνά αρχίζει μια ενδελεχής έρευνα για το πώς μπορούν να διοχετευθούν τα καπνά αυτά στην αγορά. Η δευτερογενής έρευνα που πραγματοποιούν αποδεικνύει μια παγκόσμια τάση για μείωση των καπνιστών τσιγάρου και αύξηση των καπνιστών πούρου και δη των χειροποίητων που έρχονταν εξ ολοκλήρου από τη Λατινική Αμερική.

Εκεί λοιπόν ξεκινά και η ιδέα για την δημι��υργία χειροποίητων πούρων, φτιάχνοντας οι ίδιοι την πρώτη ύλη και αρχίζει ένα μεγάλο και δημιουργικό ταξίδι με πολύ αγωνία, ενθουσιασμό, αλλά και εμπόδια.

vamma3.jpg

(Ο Άρης Κωνσταντινίδης επί τω έργω, στρίβοντας πούρα)

Δυστυχώς δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας βιοτεχνίας παραγωγής καπνιστικών προϊόντων, αλλά μόνο για τις βιομηχανίες.

«Μας ζητούσαν με το τότε θεσμικό πλαίσιο 300.000 εγγυητική και 20 τόνους μίνιμουμ παραγωγή. Αυτό φυσικά για τις βιομηχανίες δεν ήταν τίποτα οπότε ζητήσαμε να αλλάξει αυτό και να προσαρμοστεί σε κλίμακα βιοτεχνίας», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

vamma6.jpg

(Η παραγωγή στο χωράφι)

Τελικά η οικογενειακή βιοτεχνία των αδελφών Κωνσταντινίδη που ξεκίνησε το 2006 αναζητώντας ποικιλίες, καλλιεργώντας καπνά και ψάχνοντας το θεσμικό πλαίσιο πήρε άδεια λειτουργίας το 2012.

Όλα αυτά τα χρόνια μάλιστα αναμονής για την πολυπόθητη άδεια, τα δύο αδέλφια παρήγαγαν καπνό, τον παλαίωναν και όταν τελικά ήρθε η άδεια, ήταν έτοιμοι να βγάλουν στην αγορά χειροποίητα πούρα, εξαιρετικής ποιότητας, όπως το παλιό καλό κρασί.

vamma5.jpg

(Τα ελληνικά πούρα Vamma del Sol)

Το ταξίδι ξεκινά

Οι δυο τους έφτασαν μέχρι το Μανχάταν και την Κούβα για να αποκτήσουν τεχνογνωσία στην παραγωγή χειροποίητων πούρων και τελικά επιστρέφοντας στην Κρύα Βρύση, τα Vamma del Sol ή «Απόσταγμα του Ήλιου» στα ελληνικά ήταν γεγονός.

«Τα πούρα τα δικά μας δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα της Κούβας γιατί εκεί οι ζυμώσεις γίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εμείς κάνουμε μια ήπια ζύμωση και βγάζουμε ένα διαφορετικό Ευρωπαϊκό προϊόν γιατί η τάση στην Ευρώπη είναι πιο ασφαλείς προϊόντα και πιο ήπιες γεύσεις. Αυτό θέλαμε να βγάλουμε στο προϊόν μας και το πετύχαμε. Στα πούρα μας αποτυπώνεται το μεσογειακό κλίμα στον καπνό, είναι ήπια και απαλλαγμένα από χημικά κατά την μεταποίηση», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

vamma1.jpg

Αυτό ήταν και το διαβατήριο για τις αγορές της Ευρώπης, χωρίς όμως να απαξιώνεται η ελληνική αγορά.

«Εμείς θέλαμε να ξεκινήσουμε στην ελληνική αγορά, να δείξουμε ποιοι είμαστε και μετά να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να μας αναζητήσουν από το εξωτερικό», λέει ο Α. Κωνσταντινίδης.

Τα ελληνικά πούρα Vamma del Sol φιλοξενήθηκαν στο γερμανικό δίκτυο Arte και πλέον έχουν φτάσει στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, ακόμα και την Κίνα.

Στο εξωτερικό άλλωστε όπως λέει ο κ. Κωνσ��αντινίδης αναζητούν ελληνικά προϊόντα και ο ίδιος θεωρεί ότι και η διασύνδεση του τοπικού προϊόντος με τον τουρισμό είναι ένα παρακλάδι της ανάπτυξης.

vamma2.jpg

Άλλωστε πολλά τουριστικά γραφεία ζητούν να έχουν πρόσβαση στο χώρο τους για να βλέπουν οι τουρίστες τα στάδια παραγωγής των ελληνικών πούρων.

Η οικογένεια πυρήνας της μικρής βιοτεχνίας στην Κρύα Βρύση

Όσο για τη μονάδα παραγωγής; Είναι η απόλυτη αντανάκλαση της μικρής οικογενειακής επιχείρησης, που όπως λέει ο Α. Κωνσταντινίδης αποτελεί το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου.

«Η μονάδα μας βασίζεται στο κύτταρο, την οικογένεια, καλλιεργούμε μια μικρή έκταση το καλοκαίρι και το μεταποιούμε το χειμώνα. Παράγουμε 20.000 – 25.000 πούρα το χρόνο και το ζητούμενο για εμάς δεν είναι να μετατρέψουμε τη βιοτεχνία μας σε βιομηχανία. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε όλο και πιο ιδιαίτερα πούρα και ευχόμαστε να γίνουν πολλές ακόμα βιοτεχνίες σαν τη δική μας σε όλη την Ελλάδα», λέει και συνεχίζει:

«Εγώ επιμένω να μείνω στην πατρίδα μου στην Κρύα Βρύση και να αγοράζω και τις πρώτες ύλες από εδώ. Ακόμα και τα κουτιά μου είναι από ένα τυπογραφείο στη Θεσσαλονίκη. Για μένα θα ήταν το πιο εύκολο και το πιο οικονομικό να πάω στα Σκόπια και στη Βουλγαρία. Δεν το συζητώ καν, θέλω να λειτουργώ πολλαπλασιαστικά στην τοπική κοινωνία. Θα μπορούσα να μεταφέρω την έδρα μου ακόμα και στη Γερμανία που έχει καλύτερη φορολογία, αλλά δεν πρόκειται να το κάνω γιατί πρέπει να βάλουμε πλάτη, πρέπει να μείνουμε στην ύπαιθρο και να δουλέψουμε».

vamma9.jpg

(Το πλέξιμο των φύλλων του καπνού)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι επιχειρήσεις και το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον δεν πτοεί τα δύο αδέλφια.

«Βάζουμε πλάτη και δουλεύουμε σκληρά για τη δημιουργία ενός άρτιου ελληνικού προϊόντος»

«Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε και προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες. Δουλεύει η οικογένεια, ενσωματώνω εγώ π��οσωπικά άπειρη δουλειά, αλλά βγάζω ένα τελικό προϊόν. Είμαι εργάτης στη δουλειά μου δεν είμαι επιχειρηματίας. Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», τονίζει.

vamma8.jpg

(Οι κόκκοι του καπνού)

Ο κύριος Άρης είναι διατεθειμένος ακόμα και να δείξει ο ίδιος πώς στρίβουν τα πούρα, καλώντας τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να αρχίσουν και άλλοι να ασχολούνται με την παραγωγή πούρων.

Ήδη κάποιοι, έχουν αρχίσει να τον ακούν με μεγαλύτερη προσοχή.

«Τα νέα παιδιά που έχουν και ανάγκη και όρεξη για πολλή δουλειά είναι πιο θετικά σε αυτά που λέω. Εδώ δεν πρόκειται για δουλειά, αλλά για δημιουργία. Παίρνεις μια άμορφη μάζα καπνού και δημιουργείς ένα πούρο που ο άλλος το καπνίζει, κλείνει τα μάτια του και ταξιδεύει. Το πούρο είναι ευχαρίστηση», σημειώνει και με ενθουσιασμό δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με όποιον έχει διάθεση να τον συνοδεύσει σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι δημιουργίας που αποτελεί έναν μικρό φάρο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δίνει ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε και καλύτερα.

Της Ευαγγελίας Ντούρου
Email: entourou@star.gr