Στις 21 Μαρτίου γεννήθηκε και πέθανε ο Μανώλης Χιώτης

Η ζωή του λαϊκού συνθέτη που εισήγαγε την τέταρτη -διπλή- χορδή στο μπουζούκι

Η ζωή του Μανώλη Χιώτη

Στις 21 Μαρτίου του 1920 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Χιώτης, ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.

Από τα 15 του μόλις χρόνια άρχισε να κάνει τις εμφανίσεις του σε νυχτερινά μαγαζιά, ενώ το 1936 επέστρεψε στην Αθήνα. Εκεί ο Παγιουμτζής διέκρινε το ταλέντο του και  τον παρουσίασε στην Columbia, όπου εκεί ο μεγάλος συνθέτης υπέγραψε και το πρώτο του συμβόλαιο.

Το πρώτο του τραγούδι ήταν «Γιατί δεν λες το ναι» με εκτελεστή τον Στράτο Παγιουμτζή. Μετά ακολουθούν και άλλες επιτυχίες όπως «Ο Πασατέμπος» την πρώτη του εμφάνιση το τετράχορδο μπουζούκι.

Τη δεκαετία του 1940 γράφει πολλές επιτυχίες όπως: «Πάλι στις τρεις ήρθες εχθές να κοιμηθείς» (Ντουο Χάρμα), «Θα σου πω το μυστικό μου» (Μ. Νίνου), «Το φτωχομπούζουκο» (Στ. Τζουανάκος) κ.ά.

Η προσωπική του ζωή

Το 1954 παντρεύεται την τραγουδίστρια Ζωή Νάχη με την οποία αποκτά δύο παιδιά. Μετά γνωρίζει τη Μαίρη Λίντα και γίνονται ένα ασυναγώνιστο δίδυμο. Στις 21 Μαρτίου του 1970, ο Μανώλης Χιώτης αφήνει την τελευταία του πνοή χτυπημένος από τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top