Ο «χασάπης των Βαλκανίων» που αιματοκύλισε τη Βοσνία

Σρεμπρένιτσα: η «λέξη ντροπή για την πολιτισμένη Ευρώπη και τον βαλκανικό χώρο. Για τους Έλληνες εκείνη την εποχή, η λέξη - γλωσσοδέτης, που σημαίνει «Μικρό Ορυχείο», ίσως να μην σημαίνει και πολλά πράγματα. Στην πόλη, όμως, αυτή της Ανατολικής Βοσνίας συντελέστηκε το 1995 η μεγαλύτερη σφαγή που γνώρισε η ήπειρός μας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σφαγή αυτή διεξήχθη στα πλαίσια του  πολέμου της Βοσνίας, ενός από τους σκληρότερους  πολέμους. Διεξήχθησαν με φρικιαστικά εγκλήματα, μαζικές εκκαθαρίσεις και δολοφονίες αμάχων.

Πρωταγωνιστής των θηριωδιών αυτών, ο αιμοδιψής στρατηγός Ράτκο Μλάντις.

O Ράτκο Μλάντις

Στις 11 Ιουλίου, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, μία περιοχή που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο. 

Από αριστερά: Ο Μλάντις καιο Ολλανδός στρατηγός Col. Thom Karremans  στο χωριό Potocari. Ο Karremans απεδείχθη ότι δεν ενεπλάκη στη σφαγή τα Σρεμπρένιτσα

Η Σρεμπρένιτσα έγινε το σύμβολο της ντροπής, όχι μόνο για το μέγεθος του μακελειού, αλλά και για το ότι συνέβη σε μία πόλη που ήταν υπό την απόλυτη προστασία των Ηνωμένων Εθνών. Οι 100 ολλανδοί κυανόκρανοι που επόπτευαν την περιοχή αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ποσοτικά και ποιοτικά, ενώ η βοήθεια που τους είχε υποσχεθεί ο ΟΗΕ ήλθε μετά το τέλος της σφαγής. Έτσι, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων αφέθηκαν ανενόχλητες να επιτελέσουν και να ολοκληρώσουν το «θεάρεστο» εθνοκαθαρτήριο έργο τους.

Σκελετοί θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα βρέθηκαν σε ένα λόφο δυτικά της περιοχής

Ερευνητές ανακαλύπτουν έναν ομαδικό τάφο θυμάτων της σφαγής  κοντά στο χωριό Pilica

Ερευνητές ανακαλύπτουν έναν ομαδικό τάφο θυμάτων της σφαγής  κοντά στο χωριό Pilica

Η πτώση της Σρεμπρένιτσα σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση στη βοσνιακή σύγκρουση. Η ταπείνωση των δυνάμεων του ΟΗΕ ανάγκασε τη διεθνή κοινότητα να πάρει σκληρά μέτρα και να βομβαρδίσει σερβοβοσνιακές περιοχές. Ακολούθησε η συνθήκη του Ντέιτον, που έφερε την ηρεμία, αλλά δεν έλυσε το βοσνιακό ζήτημα. Η πολυπολιτισμική Βοσνία χωρίσθηκε σε κροατομουσουλμανικό και σερβοβοσνιακό τομέα και ακόμη και σήμερα χρειάζεται τις οικονομικές ενέσεις της διεθνούς κοινότητας για να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της.

Ο Ράτκο Μλάντις φτάνει σε συνάντηση στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο(1992)

Ο πρωτεργάτης της Σφαγής στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και ο πολιτικός του προϊστάμενος Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθησαν μετά από χρόνια φυγοδικίας. Ο μέντοράς τους Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς (αριστερά) με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς(δεξιά)-1994

Σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε τον Ράτκο Μλάντιτς, τον άνθρωπο στον οποίον έχει δοθεί η επωνυμία του «χασάπη των Βαλκανίων».

Πρόσφυγες από την περιοχή της Σρεμπρένιτσας

Ο Μλάντις κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Eκτός από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι ο σέρβος πρώην στρατιωτικός έδωσε ο ίδιος εντολή για τον βομβαρδισμό του Σαράγεβο, στις 5 Φεβρουαρίου του 1994. Τότε, η παγκόσμια κοινότητα είχε μείνει άφωνη. Στις τηλεοράσεις έπαιζαν πλάνα με ακρωτηριασμένα πτώματα από το πολιορκούμενο Σεράγεβο. Η αγορά Μαρκάλε βομβαρδίστηκε την ώρα που εκατοντάδες άμαχοι έκαναν τα ψώνια τους. Ήταν μια μαζική δολοφονία που κόστισε τη ζωή 67 ανθρώπων και τον τραυματισμό 142 πολιτών.

Θύματα του βομβαρδισμού του Σεράγεβο

Θύματα του βομβαρδισμού του Σεράγεβο

Σεράγεβο μετά το βομβαρδισμό

Ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία. Στον πόλεμο αυτό σκοτώθηκαν 278.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 150.000 ήταν Μουσουλμάνοι, 97.000 Σέρβοι και 28.000 Κροάτες. Την ίδια περίοδο, μετακινήθηκαν 1.370.000 κάτοικοι, εκ των οποίων 702.000 ήταν Μουσουλμάνοι, 410.000 Σέρβοι και 155.000 Κροάτες.

Ποτέ ξανά...αλλά οι πόλεμοι συνεχίζονται...

 

Πηγή: sansimera.gr

Φωτό/Video: AP

Tags: