Ο νεκρός - σύμβολο που δέχτηκε πρώτος τα πυρά των χουντικών στο Πολυτεχνείο

Μία μπλούζα αιματοβαμμένη και σκισμένη βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα των θυμάτων του Πολυτεχνείου. Είναι εκείνη που φορούσε ο 17χρονος μαθητής Διομήδης Κομνηνός, ο οποίος έπεσε νεκρός τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973. Ήταν ένα από τα 24 θύματα που οι άνθρωποι της χούντας δολοφόνησαν, ένα από τα πρώτα θύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το βράδυ εκείνης της Παρασκευής εκατοντάδες διαδηλωτές, πολίτες, φοιτητές, μαθητές βρέθηκαν βρίσκονταν εντός και εκτός του προαυλίου του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.

Ανάμεσα τους και ο Κύπριος Διομήδης Κομνηνός, μαθητής λυκείου μέσα στο Πολυτεχνείο, ο οποίος βγήκε από το προαύλιο του ιδρύματος και μαζί με άλλους συνομήλικους του βρέθηκαν στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αβέρωφ. Η ώρα ήταν μεταξύ 21:30 και 21:45.

Όλοι τους έκαναν τους τραυματιοφορείς, βοηθούσαν τους τραυματίες και προσπαθούσαν να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ώσπου μία σφαίρα καρφώθηκε στην καρδιά του άτυχου Διομήδη Κομνηνού. Ο δολοφόνος του βρισκόταν μόλις 10 μέτρα μακριά. Ήταν ένας από τους άνδρες της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Η μπλούζα που φορούσε τη μοιραία νύχτα

Αμέσως οι υπόλοιποι διαδηλωτές που ήταν μαζί του τον μετέφεραν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ, ωστόσο ήταν αργά. Ο 17χρονος μαθητής Διομήδης Κομνηνός ήταν νεκρός, οι χουντικοί τον είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ γιατί έκανε το λάθος να βοηθήσει τραυματισμένους πολίτες. Το άψυχο κορμί του μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, το μετέπειτα Γενικό Κρατικό.

Τραγική ειρωνεία ήταν πως λίγο καιρό πριν του αφαιρέσουν τόσο βίαια, τόσο άδικα και αδίστακτα τη ζωή, ο 17χρονος Διομήδης Κομνηνός είχε περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις του Πολυτεχνείου και μάλιστα με πολύ υψηλή βαθμολογία.

Το πιστοποιητικό θανάτου του μαθητή Διομήδη Κομνηνού. Αναφέρεται ότι χτυπήθηκε από πυροβόλο όπλο. Τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που προέρχονταν από άνδρες της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Η κηδεία του νεαρού έγινε σε μία έρημη γωνιά του νεκροταφείου της Αθήνας, παρουσία λίγων συγγενών. Ωστόσο μετά την πτώση της δικτατορίας, στο μνημόσυνο που έγινε για τον άτυχο μαθητή πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για να τον τιμήσει ως ήρωα.

Το 1976 ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 24, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

Η λίστα Τσεβά με τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

Κομνηνός Διομήδης του Ιωάννου, ετών 17, μαθητής.

Φάμελος Βασίλειος του Παναγιώτου, ετών 26.

Έγκελεντ Τόριλ, Νορβηγία σπουδάστρια.

Σαμούρης Γεώργιος του Ανδρέου, ετών 22, σπουδαστής.

Σπαρτίδης Αλέξανδρος του Ευστρατίου, ετών 16, μαθητής.

Καραμάνης Μάρκος του Δημητρίου, ετών 23

Καράκας Βασίλειος, ετών 43.

Μπεκιάρη Βασιλική του Φωτίου, ετών 17.

Θεοδώρας Δημητρ. Θεοδ. ετών 6.

Γεριτσίδης Γεώργιος του Αλεξάνδρου, ετών 48, εφοριακός υπάλληλος.

Μαρκούλης Νικόλαος του Πέτρου, ετών 25.

Καραγιώργης Στυλιανός, ετών 19, εργάτης.

Κούμπος Ανδρέας του Στεργίου, ετών 63.

Μυρογιάννης Μιχαήλ του Δημητρίου, ετών 20.

Παντελεάκης Κυριάκος του Δημητρίου, ετών 45, δικηγόρος.

Κοντομάρης Σπύρος, δικηγόρος. 

 

Πηγές/Φωτό/Video: sansimera.gr, Aρχείο ΕΡΤ, mixanitouxronou.gr