Ποιά είναι η καλλονή ξιφομάχος που έγινε η πρώτη Barbie με χιτζάμπ

Μια νέα εκδοχή της πασίγνωστης σε όλο τον κόσμο κούκλας Barbie, αυτή τη φορά ως μουσουλμάνας με μαντήλα, παρουσίασε η Mattel προς τιμήν της ξιφομάχου Ιμπντιχάτζ Μουχάμαντ, που έγραψε ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια που αγωνίστηκε φορώντας μαντήλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και μάλιστα κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην ξιφασκία.

Η Ιμπντιχάτζ με την κούκλα της στα Glamour Women of the Year Awards (2017)

Ποια είναι όμως η Ιμπντιχάτζ Μουχάμαντ;

Η Ιμπντιχάτζ Μουχάμαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ το 1985, από αφροαμερικανούς γονείς. Η οικογένειά της ασπάστηκε τον ισλαμισμό, έτσι οι γονείς της βρήκαν στην ξιφασκία το «κατάλληλο ενδυματολογικό σπορ» για την κόρη τους, μιας και στην ξιφασκία ο αθλητής φορά ολόσωμη στολή αλλά και κάλυμμα στο κεφάλι. 

Στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 επευφημείται από τους συμπατριώτες της

Η Ιμπντιχάτζ σπούδασε στο “Columbia High School”, από όπου αποφοίτησε το 2003. Στο “Columbia High School” εντάχθηκε στην ομάδα ξιφασκίας του κολεγίου στην ηλικία των 13, και από τότε είναι κυριολεκτικά «ασταμάτητη». Είναι η πρώτη αθλήτρια που αγωνίστηκε για την Αμερική φορώντας χιτζάμπ (=το κάλυμμα του κεφαλιού των μουσουλμάνων γυναικών). Είναι το Νο2 στις ΗΠΑ,  το Νο 8 στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον γράφει ιστορία και ως Βarbie με χιτζάμπ.

Η Ιμπντιχάτζ σε γκαλά της Unicef στη Ν.Υόρκη (2016)

Η Ιμπντιχάτζ σε φωτογράφηση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016

H Mattel ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι η πρώτη Barbie με χιτζάμπ στα 58 χρόνια της ιστορίας της, αποτελεί «έμπνευση για έναν μεγάλο αριθμό κοριτσιών που δεν είδαν ποτέ τους εαυτούς τους να εκπροσωπείται στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η κούκλα αυτή μπορεί να δείξει ότι όλα τα κορίτσια μπορούν να γίνουν τα πάντα».

Η Ιμπντιχάτζ στο “Black Girls Rock Awards” (2017)

Η Ιμπντιχάτζ (δεξιά) σε αγώνα στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016

Η Ιμπντιχάτζ δήλωσε μέσω Twitter «περήφανη που νεαρά κορίτσια θα μπορούν πλέον να παίζουν με μια Barbie που φορά κατ’ επιλογήν της χιτζάμπ!» Είπε ακόμη ότι η κούκλα που δημιουργήθηκε προς τιμήν της «είναι ένα παιδικό της όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Η Ιμπντιχάτζ με την κούκλα της στα Glamour Women of the Year Awards (2017)

Η Ιμπντιχάτζ στο γκαλά των «100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο» (2017)

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας η κούκλα με την ισλαμική μαντήλα θα διατίθεται online από το 2018.