Η ψηλόλιγνη, ασυμβίβαστη γυναίκα με τα μαύρα γυαλιά που δε μαγείρεψε ποτέ!

Η είδηση του θανάτου της σπουδαίας θεατρικής συγγραφέως  Λούλας  Αναγνωστάκη το μεσημέρι της Κυριακής (8 Οκτωβρίου), συγκλόνισε όχι μόνο τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και όλους όσους αγάπησαν τη χαρακτηριστική αυτή  φιγούρα με  τα μαύρα γυαλιά που δεν αποχωριζόταν ποτέ.

Ποια ήταν η Λούλα Αναγνωστάκη 

H Λούλα  Αναγνωστάκη γεννήθηκε στη  Θεσσαλονίκη στις 13 Δεκεμβριου 1928. Ήταν αδερφή του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη  και σύζυγος του συγγραφέα, μεταφραστή και καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργου Χειμωνά, με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, περισσότερο «για να μη λένε οι άλλοι», όπως έχει πει η ίδια.

Στην Αθήνα γνώρισε το  Γιώργο Χειμωνά, τον παντρεύτηκε και εκεί έμεινε ως το τέλος της ζωής της. Εξελίχθηκε σε μια από τις σπουδαιότερες  γυναικείες μορφές των ελληνικών γραμμάτων.

«Ό, τι ώρα θέλω ξυπνάω, ό, τι ώρα θέλω κοιμάμαι.  Ό, τι θέλω κάνω»

Η Λούλα Αναγνωστάκη υπήρξε μια ασυμβίβαστη και ιδιαίτερα προσωπικότητα. Όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της, «Όλοι με κατηγορούν ότι δεν είμαι νοικοκυρά. Δεν μαγείρεψα ποτέ».

Η σχέση της με τον άντρα της, Γιώργο Χειμωνά

«Ήθελα να γίνω γνωστή.  Όχι μετά μανίας, αλλά ήθελα. Να, βλέπετε, είμαι ειλικρινής. Τον Χειμωνά δεν τον ζήλευα καθόλου. Ποτέ. Ούτε εγώ, ούτε αυτός. Τον θαύμαζα. Ήταν εξαιρετικός. Η σωστή λέξη είναι αεικίνητος».

Με το σύζυγό της Γιώργο Χειμωνά

Η αγάπη της για την Ελλάδα και τους Έλληνες

«Οι χαρακτήρες που με τραβούσαν ήταν αυτοί που στο τέλος σκοτώνονταν. Εγώ τους κάνω υπερβολικούς τους Έλληνες. Δεν είναι. Είναι αδικημένος λαός. Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας».

Τα έργα της

Τα πρώτα τρία μονόπρακτα έργα της Αναγνωστάκη ανέβηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή το 1965 και εκδόθηκαν σε βιβλίο το 1974: «Η Διανυκτέρευση», «Η Πόλη» και «Η Παρέλαση», τα οποία πρωτοπαρουσιάσθηκαν σε μία ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης από τον Κάρολο Κουν.

Με τον Κάρολο Κουν

Ακολούθησε το τρίπρακτο έργο «Η συναναστροφή», που παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1967.

Μεταγενέστερα έργα της έχουν ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πολωνία.

Αυτά είναι : Αντόνιο ή το μήνυμα (1972), Η νίκη (1978), Η κασέτα (1982), Ο ήχος του όπλου (1987), Διαμάντια και μπλουζ (1990), Το ταξίδι μακριά (1995), Ο ουρανός κατακόκκινος (μονόπρακτο, 1998) ,Σ' εσάς που με ακούτε (2003), Ο Γιώργος ως Άμλετ, Τα κείμενα των Φιλίππων (2009-2014).

Η νεκρώσιμος ακολουθία της  Λούλας Αναγνωστάκη  θα τελεστεί την Τρίτη στο Α' νεκροταφείο Αθηνών στις τέσσερις το μεσημέρι. 

 

 

Tags: