Ο 74χρονος που έχει σπάνιο αίμα κι έχει σώσει εκατομμύρια μωρά δίνοντάς το

Κάτι απίστευτο συμβαίνει με τον Τζέιμς Χάρισον. Έχει σώσει εκατομμύρια μωρά χάρη στο σπάνιο αίμα του!

Ο Τζέιμς, 74 ετών σήμερα, γεννήθηκε στην Αυστραλία. Έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τύπο αίματος (0 αρνητικό) με αντίσωμα στη νόσο Rh (Rhesus). Ειδικότερα, το αίμα του περιέχει ένα αντίσωμα που θεραπεύει τα μωρά που πάσχουν από τη νόσο Rhesus.

Ο 74χρονος άντρας δίνει συστηματικά αίμα από τότε που ήταν 18 χρονών, δηλαδή έχει δώσει αίμα πάνω από 1.000 φορές μέχρι σήμερα, σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Το αίμα του είναι τόσο πολύτιμο που είναι ασφαλισμένο για 1 εκατομμύριο δολάρια.

Στην Αυστραλία, χιλιάδες μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της νόσου Rh, ενώ ορισμένα νεογνά υποφέρουν από μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο.

Μόλις ανακάλυψε τι συμβαίνει με το αίμα του, προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει σε μια σειρά δοκιμών για να βοηθήσει στη δημιουργία εμβολίου κατά της νόσου. Το εμβόλιο χορηγείται σε όλες τις γυναίκες εγκύους που είναι αρνητικές στο Rh.

Ο Τζέιμς δεν σταματά να δίνει αίμα, ακόμα κι όταν ταξιδεύει. Φροντίζει πάντα να σταματά από ένα κέντρο δωρητών. «Έχω δωρίσει στην ακτή Sunshine, τη Νότια Αυστραλία, τη Δυτική Αυστραλία, την Τασμανία… Οπουδήποτε κι αν πάω περνάω από ένα νοσοκομείο και δωρίζω αίμα. Ποτέ δεν σκέφτηκα να σταματήσω», εξηγεί ο ίδιος.

Το αρχικό του κίνητρο ήταν σε ηλικία 14 ετών, όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο στήθος, για την οποία χρειάστηκε 13 λίτρα αίματος«Ήμουν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες. Το αίμα που έλαβα, έσωσε τη ζωή μου, γι’ αυτό έκανα μια υπόσχεση στον εαυτό μου, να δώσω αίμα όταν γίνω 18».

Μια από τις μητέρες που βοήθησε ο James, η Joy Barnes, είναι πλέον φίλη του καλή, εδώ και 23 χρόνια. Δηλώνει, μάλιστα, ότι «χωρίς αυτόν, δεν θα μπορούσα ποτέ να έχω υγιή μωρά. Δεν ξέρω πώς να τον ευχαριστήσω».

 

Tags: