Οι αρχιτεκτόνισσες που κέρδισαν πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής είναι 23 χρονών

Η Μαρία Λανταβού και η Ευθυμία Δουρουδή είναι 23 χρονών και τελείωσαν την Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ τον Μάρτιο. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό συνέβη γιατί «έχουμε μεγάλο πάθος γι’ αυτό που κάνουμε» όπως εξηγούν οι ίδιες στο star.gr. Επιπλέον, κατάφεραν, με αρωγό τη δημιουργική σκέψη και την αγάπη για το αντικείμενό τους, να δημιουργήσουν κάτι υπέροχο και να βραβευτούν γι’ αυτό. Τα κορίτσια, στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας, σχεδίασαν ένα φόρεμα φτιαγμένο από εύκαμπτο υλικό, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδρά με το ευρύτερο μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος αυτού που το φοράει.

Με το παραπάνω, κέρδισαν ένα από τα πρώτα βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού για τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου "Rethinking the Future", στην κατηγορία "Product Design", ανάμεσα σε 512 προτεινόμενα έργα φοιτητών και επαγγελματιών αρχιτεκτόνων από 30 χώρες.

Ας αφήσουμε, όμως, τη Μαρία και την Ευθυμία να συστηθούν μόνες τους και να παρουσιάσουν την ιδέα τους.

«Παρατηρήσαμε ότι ένα θέμα που απασχολεί́ τόσο τον τομέα του ενδύματος, όσο και της αρχιτεκτονικής, είναι η θερμική́ άνεση. Η επίτευξή της είναι αναγκαία και στις μέρες μας επιδιώκεται η μικρότερη δυνατή́ κατανάλωση ενέργειας γι’ αυτήν. Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα κτίρια δεν προσαρμόζονται στις κλιματικές αλλαγές και έτσι σκεφτήκαμε τι θα σήμαινε αν κάθε άτομο μπορούσε από μόνο του να προσαρμοστεί. Σχεδιάσαμε όχι απλά ένα ένδυμα αλλά μια επιπλέον επιδερμίδα για το ανθρώπινο σώμα που ζει και αναπνέει. Ένα μικροπεριβάλλον, δηλαδή, που θα τον βοηθάει να προσαρμόζεται στο ευρύτερο περιβάλλον. Εμπνευστήκαμε από τη φύση, όχι απλά σαν μορφή αλλά και σαν λειτουργία».

Πώς είναι η θέα, όμως, από την κορυφή; «Νιώθουμε πολύ περήφανες που αναγνωρίστηκε η δουλεία μας σε διεθνές επίπεδο» λένε τα κορίτσια. Τόνισαν, ακόμα, ότι «οφείλουμε πολλά στην καθηγήτριά μας, Μαρία Βογιατζάκη, που μας στήριξε και μας ενθάρρυνε σε όλη την πορεία της εργασίας μας».

Όπως εξηγούν η Μαρία και η Ευθυμία, το φόρεμα «εκτυπώνεται σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Το σύνολο της επιφάνειας αποτελείται από εύκαμπτο υλικό και στην ίδια εκτύπωση διαφορετικές κεφάλες εναπόθεσης υλικού ενσωματώνουν στις φολίδες ένα έξυπνο υλικό, που τους προσδίδει την ικανότητα να κινούνται λαμβάνοντας ερεθίσματα από το περιβάλλον. Έτσι, μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν, δροσίζοντας το σώμα. Προς το παρόν, η μέθοδος που προτείνουμε βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να εκτυπώνεται και να βρίσκεται στη  παραγωγή».

Τα δυο νεαρά κορίτσια, με τη φρεσκάδα και τη δημιουργικότητα της ηλικίας τους, κοιτάζοντας προς το μέλλον, θα ήθελαν πολύ να υλοποιηθεί η πρότασή τους. Επιπλέον, επιθυμούν να συνεχίσουν να μαθαίνουν διαρκώς. «Στόχος είναι πάντα να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας» λένε οι ίδιες, περνώντας το δικό τους μήνυμα.

Οι δυο κοπέλες είναι το απόλυτο παράδειγμα της προσπάθειας, της σκληρής δουλειάς και της θέλησης που ανταμείβεται. «Κάντε αυτό που αγαπάτε και σας αρέσει με ζήλο και μεράκι» συμβουλεύουν. «Να είστε περήφανοι για τη δουλειά σας, γιατί όταν εκτιμάτε τον εαυτό σας και πιστεύετε σε αυτόν, θα το κάνουν και οι άλλοι» υποστηρίζουν και, όπως φαίνεται, έχουν δίκιο.

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Tags: