Η μυστηριώδης αεροσυνοδός που έγινε γυναίκα του Πούτιν και μισούσε το ρόλο της Πρώτης Κυρίας

Τον έχουν χαρακτηρίσει «παντοτινό ηγέτη της Ρωσίας» και «ισχυρότερο άνδρα του κόσμου». Ο λόγος για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος παρόλο που έχει μονίμως τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του,  η προσωπική του  ζωή  βρίσκεται κρυμμένη στη σκιά των μύθων.

Όσα χρόνια είναι στην εξουσία, τόσο οι δύο κόρες του, όσο και η πρώην σύζυγός του, κινούνται αθόρυβα επί δεκαετίες, καθώς ο Πούτιν φροντίζει επισταμένα να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Ακόμη λιγότερα έχουν γίνει γνωστά για την πρώην σύζυγο του Πούτιν, την Λιουντμίλα Οτσερένταγια,  με την οποία ήταν παντρεμένος για περίπου 30 χρόνια, έως τον Ιούνιο του 2013, όταν ανακοίνωσαν το διαζύγιό τους. 

Λίγα είναι γνωστά για τη μυστηριώδη ζωή της πρώην πρώτης κυρίας της Ρωσίας, όμως φαίνεται πως αυτός ήταν ένας ρόλος  που η ίδια μισούσε.

Πριν παντρευτεί τον Πούτιν, το 1983, η Οτσερέτναγια εργαζόταν ως αεροσυνοδός στη ρωσική εταιρεία Aeroflot. Μιλά άπταιστα γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Γνώρισε τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στις αρχές της δεκαετίας του '80, μέσω ενός κοινού γνωστού. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο κόρες την Μαρία, που γεννήθηκε το 1984 και την Κατερίνα, που ήρθε στον κόσμο μία χρονιά αργότερα.

Με τη σύζυγο του Ζακ Σιράκ, Μπερναντέτ

Μετά τη θητεία του στην KGB, ο Πούτιν και η τότε σύζυγός του επέστρεψαν στην Αγία Πετρούπολη και εκείνος άρχισε να εργάζεται για την κυβέρνηση. Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι ο Πούτιν ήθελε να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: «Πίστευε ότι μία σύζυγος πρέπει να είναι πιο μετριοπαθής και να μην ξεχωρίζει».

Η ίδια ωστόσο δεν απολάμβανε ιδιαίτερα τον ρόλο που ανέλαβε αργότερα, εκείνον της «Πρώτης Κυρίας». Ο Σλάβα Ζαΐτσεφ, Ρώσος σχεδιαστής που είχε ντύσει την Οτσερέτναγια για διάφορες εμφανίσεις, είχε πει χαρακτηριστικά στο Reuters το 2013: «Εκείνη την εποχή, συνήθιζε να μου λέει ότι δεν της άρεσε ιδιαίτερα να ταξιδεύει και να εμφανίζεται δημόσια. Δεν ήταν έτοιμη για αυτόν τον ρόλο. Το να είναι η σύζυγος του προέδρου έπεσε πάνω της απροσδόκητα».

Σε επίσκεψη στην Αυστρία το 2007

Το διαζύγιό τους ανακοινώθηκε το 2013, στο διάλειμμα μιας  παράστασης μπαλέτου. «Ο γάμος μας τελείωσε εξαιτίας του γεγονότος ότι μετά βίας βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Ο Βλαντιμίρ είναι απόλυτα απορροφημένος από τη δουλειά του. Τα παιδιά μας έχουν μεγαλώσει... Και πραγματικά δεν μου αρέσει η δημοσιότητα», είχε πει η Οτσερέτναγια.  

To 2013, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την πρώην σύζυγό του Βερόνικα Λάριο
Με τις πρώτες κυρίες της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, στη Σύνοδο των G8 το 2004

Μετά το διαζύγιο, η Οτσερέτναγια απέφευγε συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις, σε σημείο που υπήρχαν φήμες ότι έχει μπει σε μοναστήρι.  Το 2016 νέες πληροφορίες ανέφεραν ότι ξαναπαντρεύτηκε τον Αρτούρ Οτσερέτνι, διευθυντή Μη Κερδοσκοπικού Κέντρου.  

Tags: