Ο αριστούχος που "έπιασε" 19.380 μόρια! 

Μένει στην Κηφισιά και φοίτησε στο 1ο Λύκειο της περιοχής. Ο λόγος για τον αριστούχο μαθητή Διονύση Γαλάνη, που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.380 μόρια στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Πλέον, δικαιωμένος και χαλαρός, έχοντας δει τον κόπο του να αποδίδει, μίλησε στο star.gr για την προσπάθειά του, το διάβασμα και το άγχος που κυριεύει τους μαθητές.

«Αν έπρεπε να υπολογίσω έναν μέσο όρο ωρών που διάβαζα καθημερινά, θα έλεγα περίπου 4 με 5. Κάπου εκεί».

Όπως εξηγεί ο Διονύσης, το περίφημο «διαβάζω με σύστημα» που ακούει κάθε μαθητής που βρέθηκε να δίνει Πανελλήνιες, είναι αλήθεια. «Ισχύει. Η ποσότητα του διαβάσματος θα έχει ήδη βγει από τις προηγούμενες χρονιές. Θα έχει βγει από τη γενική πορεία του μαθητή». Το διάβασμα, δηλαδή, για να θεωρηθεί εποικοδομητικό, πρέπει να είναι συστηματικό και καθημερινό.

Αυτό που έχει να συμβουλεύσει ο Διονύσης την επόμενη «φουρνιά» μαθητών που θα δώσει Πανελλήνιες, είναι, εκτός από το καλό σύστημα διαβάσματος, που θεωρείται de facto, η ηρεμία. «Η διαδικασία καθ’ αυτή είναι πολύ λιγότερο ‘φοβερή’ απ’ όσο περιγράφεται κι απ’ όσο τη νομίζουν όλοι. Ηρεμία, λοιπόν, και όχι άγχος!».

Ο Διονύσης απολαμβάνει να διαβάζει βιβλία, ενώ πηγαίνει και στο κολυμβητήριο. Όσο διάβαζε, φρόντιζε να βρίσκει λίγο ελεύθερο χρόνο, για να πάει κάποια βόλτα με τους φίλους του. «Είχα χρόνο. Όχι τρομερά πράγματα, αλλά είχα». Ειδικά αν πρόκειται για μια βόλτα λίγων ωρών, τότε αυτή είναι απαραίτητη. Εκεί, «δεν σε αποδιοργανώνει τίποτα», όπως εξηγεί ο αριστούχος.

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι εύκολος. Για να φτάσεις στην κορυφή έχει ανηφόρα. «Ήταν δύσκολα κάποιες φορές. Σίγουρα κουράστηκα. Αλλά δεν έφτασα σε σημείο να θέλω να τα παρατήσω όλα».

Κοιτώντας πίσω, βλέποντας από απόσταση πια την κούραση, το διάβασμα και τα ξενύχτια, ο Διονύσης θεωρεί ότι άξιζε ο κόπος. «Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω καταλάβει πολλά μέχρι στιγμής» λέει γελώντας. «Αλλά σίγουρα άξιζε και σίγουρα νιώθεις δικαίωση».

Όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι 100% σίγουρος για το ποια σχολή θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του, αλλά «κατά 95%, θα δηλώσω το Φυσικό στην Αθήνα. Είμαι σχεδόν σίγουρος».

Αρωγός στην προσπάθειά του αυτή και πολύτιμος σύμμαχός του, ο καθηγητής κ. Νίκος Πουσπουρίκας, που στάθηκε στο πλευρό τόσο του Διονύση, όσο και του Άγγελου Νικομάνη και πολλών ακόμα μαθητών. Όπως, μάλιστα, δηλώνει ο ίδιος, «η νίκη είναι των παιδιών».

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Tags: