Ένας παλιός, ορίτζιναλ χίπης μοιράζεται τα μυστικά της επαναστατικής ζωής του

O Αθανάσιος Μανούσος είναι ένας παλιός χίπης, που συνάντησε η κάμερα του Star και η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στα Μάταλα της Κρήτης, το «προπύργιο» των χίπηδων όλου του κόσμου, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Εκείνος μοιράστηκε τις αλήθειες της επαναστατικής ζωής του.

«Ζούσαμε σε καλύβες και σε σπηλιές» περιγράφει ο ίδιος. Όπως λέει, το χίπικο πνεύμα δεν έφυγε από μέσα του ποτέ. «Το χίπικο πνεύμα είναι αγάπη στον Χριστό και ειρήνη στον κόσμο».

«Το κίνημα στην Αμερική είχε δυναμώσει πολύ γιατί οι νέοι δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι εκεί που κάθονταν ήσυχοι, ερχόταν ένα χαρτί για το Βιετνάμ» εξηγεί ο Αθανάσιος. «Όποιος δεν το δεχόταν, κατέληγε στη φυλακή. Πολλά παιδιά μετανάστευσαν στην Ευρώπη για να το αποφύγουν».

H εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη από εκείνη την εποχή είναι το ότι γνώρισε τη σύζυγό του στα Μάταλα. «Εδώ κάναμε το πρώτο μας παιδί. Τώρα έχουμε 4» αναφέρει γελώντας.

Από την εποχή εκείνη, ζωντανό σήμερα παραμένει «το να ζεις απλά, ειρηνικά, και να ευχαριστιέσαι τη φύση, που σε δέχεται και σε συντηρεί».

«Ήρθε η αστυνομία με τον Δεσπότη και τους επέβαλαν να το ‘διαλύσουν’» λέει ο Αθανάσιος, περιγράφοντας τη στιγμή που το κράτος αντέδρασε στη χίπικη κοινωνία της Κρήτης. «Εγώ δεν θα κρίνω, είχαν κι εκείνοι δίκια πολλά. Από τη μία ήταν η αχαλίνωτη ελευθερία των χίπηδων κι από την άλλη ήταν η έλλειψη σεβασμού. Όταν πας σε έναν τόπο, πρέπει να σέβεσαι τα ήθη και τα έθιμά τους πρώτα απ’ όλα και να προσαρμόζεσαι».

«Υπήρχε ψυχεδέλεια. Ένα πολύ λεπτό σημείο, όμως, είναι ότι καλύτερα να μην μπαίνεις μέσα στην ψυχεδέλεια, γιατί δημιουργούνται τρύπες στη φαντασία και μετά άντε να τις μπαλώσεις».  

 

Tags: