Ο 31χρονος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας- Πάμπλουτος, σκληρός και...το next big thing της Ανατολής!

O Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν είναι 81 ετών πια κι έχει σχεδόν απόλυτες εξουσίες στη χώρα του. Ήρθε η ώρα, όμως, να ορίσει τον διάδοχό του και να του παραχωρήσει εξουσίες.

Ο διάδοχος αυτός δεν είναι άλλος από τον 31χρονο γιο του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που «πήρε προαγωγή» στη σειρά διαδοχής, εγκρίθηκε από 31 μέλη του αρμόδιου συμβουλίου (στο σύνολο είναι 34) και είναι υπουργός Άμυνας της χώρας του, με σκληρή κριτική σε βάρος του, για τον πόλεμο στην Υεμένη.

Η επίσημη τελετή αναγνώρισής του ως «διάδοχο» θα πραγματοποιηθεί στη Μέκκα, σήμερα, Τετάρτη, το βράδυ.

Ο Μοχάμεντ αγαπάει τα ταξίδια. Τον περασμένο Μάρτιο, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε και τον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανταπέδωσε, με την επίσκεψή του τον Μάιο στη Σαουδική Αραβία.

Επί Ομπάμα, υπήρχε μια «ψύχρα» στις σχέσεις ΗΠΑ- Σαουδικής Αραβίας, επί Τραμπ, όμως, το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει και, μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι η αναθέρμανση της σχέσης αυτής βοήθησε στην προαγωγή του Μοχάμεντ στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Η Δύση βλέπει στο πρόσωπό του το «next big thing» της Ανατολής και πιστεύει ότι ο 31χρονος θα είναι καθοριστική μορφή στην πολιτική της.

Ο νεαρός υπόσχεται την αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας του και την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο. Ακόμα, απέκλεισε κάθε πιθανότητα διαλόγου με το Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη έχει ως στόχο «να ελέγξει τον ισλαμικό κόσμο». Ορκίστηκε, μάλιστα, να μεταφέρει «τη μάχη στο Ιράν».


 

Tags: