Ο Έλληνας επίλεκτος της NASA

Ο Ιωάννης Μπαζιώτης είναι καθηγητής Ορυκτολογίας – Πετρολογίας στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος σε λίγους μήνες θα πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο… θα συμμετάσχει σε αποστολή της NASA στην Ανταρκτική.

«Η αποστολή ξεκινά στις 24 Νοεμβρίου από Λος Άντζελες και μεταβαίνουμε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Από εκεί θα πάμε στη Νέα Ζηλανδία όπου θα πάρουμε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και κατόπιν θα μεταβούμε με αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού στην Ανταρκτική», είπε στο star.gr ο κ. Μπαζιώτης.

Την ομάδα αποτελούν οχτώ άτομα και ο Ιωάννης Μπαζιώτης είναι ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει σε αποστολή της NASA.

Για ενάμιση μήνα, εκείνος και άλλα τρία μέλη της ομάδας θα μένουν σε σκηνές, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους -25 βαθμούς Κελσίου και τον αέρα να δυσκολεύει πολύ το έργο τους.

«Στόχος της αποστολής είναι να βρούμε μετεωρίτες. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετική εξειδίκευση, αλλά οι περισσότεροι έχουμε εξειδικευθεί στη μελέτη των μετεωριτών. Ο ρόλος μας θα είναι κοινός, θα ψάξουμε για μετεωρίτες στην περιοχή της Ανταρκτικής. Αν εντοπίσουμε μετεωρίτες εκεί που θα κινούμαστε θα καταγράψουμε με GPS τη θέση, θα τους φωτογραφίσουμε, θα γράψουμε παρατηρήσεις για τα χαρακτηριστικά τους, θα βάλουμε μια σημαία για να σημαδέψουμε το σημείο που βρέθηκαν και θα τους περισυλλέξουμε και θα τους μεταφέρουμε στις εγκαταστάσεις της NASA για περαιτέρω μελέτη», είπε ο κ. Μπαζιώτης.

Από τη μελέτη αυτή των μετεωριτών μπορούμε να αντλήσουμε σύμφωνα με τον κ. Μπαζιώτη πολλές σημαντικές πληροφορίες, όπως από τι υλικά είναι φτιαγμένο το πλανητικό μας σύστημα, πώς δημιουργήθηκε ένας πλανήτης, γιατί ενδεχομένως πέθανε, όπως επίσης και τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τη σύγκρουση αστεροειδών.

Όπως λέει ο ίδιος η συμμετοχή στην αποστολή της NASA αποτελούσε όνειρο ζωής για εκείνον, ενώ δεν έκρυψε τη μεγάλη του χαρά που είναι ο πρώτος Έλληνας επιστήμονας που το πετυχαίνει.

«Τα τελευταία επτά χρόνια είμαι ο τρίτος ή τέταρτος Ευρωπαίος που επιλέχθηκε από τη NASA. Όσον αφορά σε ελληνική εκπροσώπηση, στα 41 χρόνια που τρέχει η συγκεκριμένη αποστολή είμαι ο πρώτος Έλληνας που επιλέχθηκα», τονίζει.

Μάλιστα δηλώνει και τυχερός, αφού επιλέχθηκε μετά από πέντε χρόνια που έστελνε επιστολές ενδιαφέροντος στη NASA.

«Μάλλον είμαι τυχερός γιατί μετά από πέντε χρόνια που στέλνω επιστολές ενδιαφέροντος με επέλεξαν. Έχω έναν συνάδελφο από το Σαν Ντιέγκο, όπου μετά από επτά χρόνια αιτήσεων και συνεχούς προσπάθειας και επιμονής τελικά κατάφερε και τον επέλεξαν. Δεν είναι εύκολο να γίνει και δυστυχώς δεν είναι και μια δημοκρατική διαδικασία. Πρέπει να στείλεις επιστολή στη NASA και όχι email. Στέλνεις λοιπόν το γράμμα και περιμένεις, γιατί σίγουρα θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να επιλεγείς γιατί υπάρχουν πολλές αιτήσεις συσσωρευμένες που προηγούνται. Για να επιλέγεις πρέπει να βρίσκεσαι σε πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο στο συγκεκριμένο αντικείμενο, θα πρέπει να συμμετέχεις σε επιστημονικά συνέδρια, θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις τους ανθρώπους που ασχολούνται με την αποστολή. Σίγουρα χρειάζεται τύχη και υπομονή, οπότε είναι ένα σύνολο παραγόντων που συμβάλλουν για να επιλεγεί κάποιος από τη NASA», τονίζει.

Όσο για το πώς αισθάνθηκε όταν έμαθε ότι το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα;

«Αισθάνθηκα τεράστια εσωτερική χαρά. Δεν είμαι άνθρωπος που εξωτερικεύει εύκολα τα συναισθήματά του, δεν εκδήλωσα τη χαρά που ένιωσα και επειδή έπρεπε να περιμένω κάποια πράγματα για να το σιγουρέψω. Πάντως η χαρά μου ήταν τεράστια, αλλά και η επιστολή που μου έστειλε η NASA με προσγείωσε γιατί ανέφερε: “έχεις επιλεγεί, αλλά πριν βγεις στους δρόμους και πανηγυρίσεις, διάβασε και τα υπόλοιπα”. Είμαι προετοιμασμένος λοιπόν για τα δύσκολα, είναι όνειρό μου και είμαι αποφασισμένος να το πάω μέχρι τέλος. Είναι κάτι που ξεπερνά τον οποιοδήποτε φόβο», απαντά.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Tags: