Η σχεδιάστρια που φέρνει την ΚΟΥΡΕΛΟΥ στην πασαρέλα! Την παντρεύει με μετάξι και πρωτοτυπεί 

Πώς μπλέκονται... γραμμές «Bauhaus», κουρελούδες και θηλυκή πολυτέλεια σε ένα ρούχο; Με αριστοτεχνικό τρόπο προφανώς, όπως αποδεικνύει, η ανερχόμενη fashion designer, Καλλιόπη Μπάρτση με τις δημιουργίες που σχεδίασε στα πλαίσια επίδειξης της Σχολής ΑΚΤΟ, όπου φοιτά και στο Athens Exclusive Fashion Week του επόμενου Οκτωβρίου.

Η νεαρή σπουδάστρια, επηρεασμένη από τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού- όπως η Chanel που δανείζεται αρχαιοελληνικά στοιχεία για τα σύγχρονα σχέδια της- έβγαλε από τα μπαούλα της γιαγιάς...αναμνήσεις και κουρελούδες και σχεδίασε μετά από προσεκτική μελέτη και σκληρή δουλειά, πρωτότυπα φορέματα υψηλής ραπτικής, μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Συναντήσαμε την Καλλιόπη κατά την διάρκεια της φωτογράφισης «The Geppetto effect- bringing rags to life» (μτφ: το φαινόμενο Τζεπέτο, φέρνοντας τα κουρέλια στη ζωή)». Όσο ο φωτογράφος Γιάννης Παππάς ζούμαρε πάνω στο μοντέλο που φόραγε τα ρούχα της, η σχεδιάστρια ξεδίπλωνε στο star.gr, τους στόχους και τα όνειρα της.

Καλλιόπη Μπάρτση 

«Μεγάλωσα στην Αθήνα, στην Αλσούπολη. Αν και σπούδασα Οικονομικά, η μεγάλη μου αγάπη ήταν και είναι η μόδα. Έτσι, μετά το πτυχίο μου, αντί για μεταπτυχιακά, αποφάσισα να κάνω μια μεγάλη στροφή και να επικεντρωθώ σε αυτό που αγαπώ πολύ. … Όνειρο μου είναι να μπορέσω να συνεχίσω να σχεδιάζω ρούχα στην Ελλάδα, δίπλα στους δικούς μου ανθρώπους, την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Άλλωστε, τα όνειρα που μπορείς να μοιραστείς καθημερινά με τους δικούς σου ανθρώπους, είναι τα πλέον όμορφα», λέει χαμογελώντας.

Λίγο πιο πέρα μια...  μελαχρινή καλλονή, προσπαθεί να αποδώσει «το φαινόμενο τζεπέτο», αν και η ίδια μοιάζει να βγήκε από άλλο παραμύθι. Είναι ίδια η Χιονάτη!  Τη μια μπαίνει στο μπαούλο και δίνει νέα διάσταση σε αυτό, την άλλη βγαίνει από αυτό και παίζει με τον Πινόκιο.  Παντού όμως είναι το ίδιο όμορφη, το ίδιο κομψή κι ας φοράει… κουρέλια.

«Το θέμα μας στη σχολή ήταν το Bauhaus ***. Θέλοντας λοιπόν να το προσεγγίσω υπό άλλο πρίσμα διάλεξα την Annie Albers, μια γυναίκα που άνηκε στο εν λόγω κίνημα και έφτιαχνε Textiles (υφαντά) στον αργαλειό, εκεί που βρήκε την καλλιτεχνική της ελευθερία. Έτσι αποφάσισα να πάρω τις γνωστές σε όλους μας κουλερούδες και να τις ενσωματώσω σε ρούχα υψηλής ραπτικής, με απώτερο σκοπό να μετατρέψω την κουρελού, την οποία αντιμετωπίζουμε σαν κάτι ευτελές, σε κάτι με τελείως διαφορετική αισθητική σημασία, σε συνάρτηση πάντα με τα χαρακτηριστικά του κινήματος του Bauhaus, όπως στην έμφαση στις ...γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα. Τα ρούχα είναι από ντουσέζ (σατέν υψηλής ποιότητας), ενώ οι κουρελούδες είναι μεταξένιες. Ήθελα να πειραματιστώ σε κάτι που δεν είχε εφαρμοστεί εκτενώς στον χώρο της μόδας και να δείξω εμπράκτως πόσο εύκολα μπορούν να συνδυαστούν τα πάντα μεταξύ τους, όπως πχ η κουρελού με το μετάξι, δίνοντας έτσι ένα αρτιότατο αποτέλεσμα», εξηγεί η Καλλιόπη Μπάρτση.

Η αρχική της σκέψη συνάντησε αντιδράσεις, ωστόσο η Καλλιόπη δεν επηρεάστηκε, πίστεψε στην κουρελού και όπως φαίνεται δικαιώνεται. Σύμμαχος και στήριγμα στην προσπάθεια της, ήταν η Κρητικιά Αγγελική Γενιτσαρίδου που θεωρείται «master» στο είδος, καθώς κάνει "extreme make over" στις κουρελούδες και τις εξάγει στο εξωτερικό!

Καλλιόπη Μπάρτση 

«Ήταν πολύτιμη η βοήθεια της κυρίας Γενιτσαρίδου, είμαι τυχερή που κατάφερα να συνεργαστώ μαζί της. Με βοήθησε να κάνω πραγματικότητα ότι σχεδίασα…. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψω την εκτίμηση μου για εκείνη», λέει η Καλλιόπη.

Σε ποιες κυρίες όμως απευθύνoνται τα ρούχα της; Θα μπορούσε άραγε μια γυναίκα που δεν έχει σώμα... μοντέλου να "ψηφίσει" κουρελού για μια special εμφάνιση;

«Τα ρούχα που σχεδιάζω δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες και σε συγκεκριμένους σωματότυπους. Η επιθυμία μου είναι να είναι προσιτά σε όλους και η χρήση τους να μην περιορίζεται μόνο στη πασαρέλα. Η πασαρέλα μπορεί να είναι το μέρος που παρουσιάζεται μια δημιουργία, αλλά η καθημερινότητα είναι αυτή που αναδεικνύει την πραγματική τους αξία», εξηγεί η Καλλιόπη Μπάρτση.

Πριν κλείσει τα...  μπαούλα και ολοκληρώσει τις λήψεις που απαιτούνται, δίνει τις ευχές της στους αναγνώστες του star.gr. «Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο! Τα λέμε τον Οκτώβριο στο "Athens Exclusive Fashion Week". Σας περιμένουμε», καταλήγει.

***Με τον όρο Μπαουχάους (γερμ. Staatliches Bauhaus ή Bauhaus) αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους και λειτούργησε κατά την περίοδο 1919-1933 στη Γερμανία. Ουσιαστικά έκανε πράξη την ένωση της ζωγραφικής με τις εφαρμοσμένες τέχνες. Η αρχή των πάντων ήταν η αρχιτεκτονική και το τρίπτυχο ήταν γεωμετρικά σχήματα, οικειότητα και οικουμενικότητα .

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Facebook/Instagram: Anna Stamatiadou

Tags: