Η «Lady Gaga των μαθηματικών»: Ο υποψήφιος βουλευτής του Μακρόν με τα φουλάρια και τις καρφίτσες-αράχνες

Ο Σεντρίκ Βιλανί είναι υποψήφιος βουλευτής στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές του Ιουνίου.

Είναι 43 ετών και διάσημος, βραβευμένος μαθηματικός στη Γαλλία. Η εμφάνισή του, όμως, είναι αυτή που τράβηξε τα βλέμματα πάνω του, ενώ στη χώρα του τον αποκαλούν τη «Lady Gaga των μαθηματικών».

Η εικόνα του σίγουρα προκαλεί: έχει μακριά μαλλιά, τεράστιο παπιγιόν και καρφίτσες σε σχήμα αράχνης. Θυμίζει δανδή και το όλο μπαρόκ στυλ του συζητιέται πολύ, ενώ είναι παντρεμένος κι έχει 2 παιδιά.

Κέρδισε, όμως, βραβείο Fields το 2010, το οποίο αντιστοιχεί σε Νόμπελ για τους μαθηματικούς, ενώ θεωρείται από τους «μεγαλύτερους εγκεφάλους του κόσμου». Είναι διευθυντής στο πολύ έγκριτο Ινστιτούτο Henri-Poincaré του Παρισιού, που ερευνά τα μαθηματικά και την θεωρητική φυσική, μέλος στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Κομισιόν και full time ερευνητής.

Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στην Τουλόν διαβάζοντας, ενώ κοιμόταν από τις 8 το βράδυ. Γιος καθηγητών γαλλικών, λάτρευε τα μαθηματικά από 6 ετών, ενώ τελείωσε το σχολείο στα 16,5 και μπήκε κατευθείαν στο πανεπιστήμιο Ecole normale supérieure (ENS) του Παρισιού.

Ως φοιτητής, γνώρισε την κλασσική μουσική, την αγάπησε κι επέλεξε να ντύνεται μπαρόκ, ένα λουκ που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

«Ημουν ένα δειλό αγόρι, σχεδόν πάντα άρρωστο, και περνούσε τον περισσότερο χρόνο μου στο κρεβάτι. Ημουν εξωφρενικά δειλός. Οι καθηγητές μου έλεγαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ τη φωνή μου» περιγράφει.

Η Le Monde τον είχε ρωτήσει κάποια στιγμή γιατί επέλεξε να ακολουθήσει αυτό το ντύσιμο σε ηλικία 20 ετών.

«Αναζητούσα μια κοινωνική ταυτότητα» απάντησε εκείνος. «Λίγο θεατρική η εμφάνισή μου, το ξέρω. Παραλίγο να φοράω και ημίψηλο καπέλο! Δεν θέλω να αλλάξω τα ρούχα μου. Ο οικογενειακός μου περίγυρος ενοχλείται αρκετά, κυρίως όταν ταξιδεύουμε. Αλλά τα παιδιά μου γελάνε, τους αρέσει. Για μένα είναι η απαραίτητη εμφάνιση, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Είναι σαν ένα δεύτερο δέρμα. Βέβαια, δεν είμαι ψυχαναλυτής, δεν ξέρω τι συμβαίνει στο μυαλό μου».

«Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου είναι να συμφιλιώσω την μορφή του επιστήμονα με την κοινωνία. Να δώσω κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν με τις επιστήμες» αναφέρει ο ίδιος.

 

Tags: